https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
Komut satırından Türkçe Wordle oynamak ister misiniz? curl wrdle.org – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

Komut satırından Türkçe Wordle oynamak ister misiniz? curl wrdle.org

Wordle heyecanı aldı başını gidiyor :) Önce orijinal olanı NY Times tarafından satın alındı, sonra Fatih Kadir Akın’ın yazdığı Türkçe versiyonu Bundle tarafından satın alındı. Buradan bir kez daha tebrik ederiz.

Dün Twitter’da Windows 3.1 için bile yazıldığını görünce (Windle) çok hoşuma gitti. Windows 3.1’i kim nasıl kullanıyor, ben de kullanabilir miyim diye bakındım. DosboX-x adında bir emülatör vs indirip kurmak mümkün ama kendi macOS’umda deneyince kırk tane güvenlik uyarısı yaptı, vazgeçtim. Ben de ne yapabilirim diye düşündüm ve komut satırından curl ile oynanabilecek bir versiyonunu yapmaya karar verdim.

Daha önce namaz vakitleri için ve gooo.to URL kısaltma servisimiz için benzerlerini yazmıştım. Bu sefer de eğlenceli bir CURL’umuz olsun.

Windows 3.1 / Windle

Wordle’ın mantığı kısaca; 6 tahminde 5 harfli bir kelimeyi bulmak. Her tahminde yerini tam bildiğin harf yeşil olarak, tutturduğun ama yerini bilemediğin harf sarı olarak, hiç örtüşmeyen harfler de siyah olarak görünüyor. Böylece kalan tahminlerini şekillendirip 6 hakta kelimeyi bulmaya çalışıyorsun.

5 harfli Türkçe kelimeleri kelimetre.com sitesinden aldım. İçlerinde filum gibi ilk kez duyduğum garip kelimeler de var. Gözüme çarpan iki kelimeyi sildim, geriye toplam 5530 kelime kaldı. Şimdilik bunlardan rastgele seçip günlük soruyu hazırlıyorum ama aslında seçilenleri bir havuza koyup bütün havuz bitmeden bir daha göstermemek lazım. Sabah 7.40’da kodu sunucuya teslim edip iyi kötü test ettim, bunu yetiştiremedim :)

Maksat CURL üzerinden oynamak olduğu için oyuncuyu ancak ip adresi ile tanıyabiliyorum. Dolayısı ile bir networkden farklı kişiler oynamak istediğinde eğer dış ip’leri aynı ise hepsini tek bir kişi olarak algılıyor sistem. Belki curl komutuna fazladan parametre vererek bu çözülebilir ama maksat en kısa şekilde adresi çağırmak olduğu için bu yöntem pek işe yaramazdı. Eğer bu satırları okuyor ve bu konuda $_SERVER[‘REMOTE_ADDR’] dışında birşey kullanarak oyuncuları ayırt ederim diyorsanız lütfen yorumlarda bana bildirin.

Kendi yazdığım oyunda ilk kelimeyi bilemedim :(

Wordle’ın mantığını kurmak çok zor değildi. Dün akşamki mesaimin çoğu ekranı çizmekle alakalı idi. Daha evvelki CURL uygulamalarında iptidai yöntemlerle yapmıştım, bu kez biraz daha eli yüzü düzgün bir class oluşturup onlar çizimleri yaptım. Orijinal Wordle’daki gibi kutular içine (daha doğrusu renkli arkaplan içine) harfleri koymayı denedim ama güzel durmadı. Belki onsuz, sadece çizgilerle kutular çizmek daha güzel olabilir. Vakit bulursam onu da denerim.

Domain konusunda şansım yaver gitti diyebilirim. Tabi ki çok kısa olanlar alınmıştı. wrdle.org da çok uzun değil. Keşke e harfi de olmasaydı ama yapacak bir şey yok. Ya da curdle gibi bir isim tercih edebilirdim belki.

Kelimeyi bulduğunuzda ya da oyun bittiğinde en altta sosyal medyada paylaşma metni de çıkıyor. Oynayıp paylaşırsanız sevinirim. Ayrıca browserdan da oynanabiliyor ama komut satırındaki görüntünün birebir aynısı olduğu için tavsiye etmem :)

İyi eğlenceler.

curl wrdle.com/kitap

One thought on “Komut satırından Türkçe Wordle oynamak ister misiniz? curl wrdle.org”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40