https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
MAC’de İngilizce-Türkçe sözlük üç parmağınızın altında – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

MAC’de İngilizce-Türkçe sözlük üç parmağınızın altında

üç parmak sözlükSon günlerde yaptığım işlerden dolayı sık sık İngilizce-Türkçe sözlük ihtiyacım oluyor. Tarayıcımda Google Translate tabı sabit oldu diyebilirim. Cümleleri batırsa da kelime bulmada işe yaradığı için sık kullanıyorum.

Mac kullanıcıları için başka ve çok daha pratik bir yöntem olduğunu öğrendim. Eminim Windows veya Linux versiyonları da vardır. İlgilileri yazarsa öğreniriz.

MacOS’da kelimeleri düzgün yazıp yazmadığımızı kontrol eden mekanizma gereği  hali hazırda Dictionary / Sözlük uygulaması mevcut. Bilgisayarınızdaki trackpad üzerinden herhangi bir kelimeye üç parmağınızla dokunduğunuzda bu kelimenin anlamı popup olarak karşınıza çıkıyor.

Bu özelliği aktif hale getirmek için Sistem Ayarları’nda Trackpad’e gelip “Look up & data detectors” seçeneğini aktif hale getirmelisiniz.

trackpad

Fakat MacOS’la hazır gelen sözlük sadece İngilizce (veya Türkçe) olduğundan benim bahsettiğim İngilizce-Türkçe sözlük ihtiyacını görmüyor. Bunun için ayrıca sözlük indirmek gerekiyor.

Michel Clasquin-Johnson isminde biri kendi blogunda hem İngilizce-Türkçe hem de Türkçe-İngilizce sözlükler hazırlayıp ücretsiz indirme imkanı vermiş. Yarın bir gün dosyalar kaybolursa diye ben de buradan aynı dosyaları paylaşıyorum.

sozlukler

Bu iki dosyayı bilgisayarınızdaki /Library/Dictionaries klasörüne kopyalayın. Sonra Spotlight’ten yazarak veya Applications (Uygulamalar) klasörüne giderek “Dictionary” programını çalıştırın. Menüden Preferences / Özellikler seçeneğini seçin. Buradaki listede yeni eklediğiniz sözlükler görünecektir. Onları işaretleyip fareyle tutup ihtiyacınıza göre olanı en tepeye taşıyarak işlemi tamamlayabilirsiniz.

sözlük ayarları

Artık herhangi bir İngilizce kelime üzerine gelip trackpad ile üç parmak dokunduğunuzda (tıklama değil, dokunma) sözlük bu kez kelimenin karşılığını içeren bir popup gösterecektir.

 

turkce

Yalnız bu sözlüğün bir dezavantajı var. Eğer İngilizce kelime ek alarak kullanılmışsa mesela “promise” yerine “promised” sözcüğü üzerinde denediğinizde İngilizce-Türkçe sözlük o kelimeyi ayrıştırıp kökünü çeviremiyor. Onun yerine yukarıdaki listede ayarladığınız diğer sözlükler devreye girip (macOS’un kendi sözlüğü mesela) kelimenin ingilizce olarak kökünü bulup gösteriyor. Bu sözlük penceresindeki köke tıklayayım, bir de burdan yürüyeyim dediğinizde de işe yaramıyor maalesef.

22 thoughts on “MAC’de İngilizce-Türkçe sözlük üç parmağınızın altında

  1. Merhaba,
    Yeni Mac kullanıcısıyım ve tam aradığım şeyi buldum.
    Fakat bahsedilen /Library içinde /Dictionaries uzantılı klasör mac’imde bulunmuyor.
    Ne yapmalıyım ?
    Ayrıca uygulamalar klasöründe de bahsedilen Dictionaries uygulaması yok. Sadece benim sonradan indirdiğim sözlük uygulamasının lite sürümü mevcut. Onda da preferences vs. gibi hiçbir menü bulunmuyor.

  2. O klasöre komut satırından erişebilirsiniz. Siz Finder’dan baktığınızda kendi lokal hesabınızın klasörlerini inceliyonuzdur.

  3. Merhaba @ömer Finder aç > üst barda git tıkla > /Library içinde /Dictionaries yaz > arat. O klasörü açacaktır.

    Yazı için teşekkürler. :) sözlüğü paylaşan kişiyi de paylaştığınız için teşekkürler. :)

  4. Geçmişte arayıp bulamamıştım. Faydalı oldu, teşekkürler,

    Finder sağ tık, Go to Folder’a tıklayıp
    /Users/KULLANICIADI/Library/Dictionaries
    klasörüne hızlıca gidebilirsiniz ;)

  5. İlginç şekilde üsttekilere ragmen dictionary aamadım tam size twit atıyordm netten birdaha baktım şöyle yaparak açılabilir:

    Finder’da Git > Klasöre Git’i seçin.

    Klasöre Git iletişim kutusunda ~/Library yazın.

    Git’e tıklayın.

    Klasör içinde dictionaries i bulabilirsiniz

  6. Her yerde aradım ve burada bulabildim sonunda, o kadar işimi görecek ki anlatamam. Bilgi paylaşımı için çok çok teşekkürler :)

  7. Merhaba, yeni mac kullanıcısıyım yukarıda açıkladığınız yolları denedim ama dictionaries klasörünü bulamadım

  8. Merhaba,
    Geç cevap verdiğim için özür dilerim. Pek çok yol var fakat bu yorumlarda zaten en kısa olanı tarif edilmiş. Finder açıkken menüden Go / Go to folder seçenekleri ile klasöre ulaşabilirsiniz.

  9. Merhabalar,
    Bilgilendirme için teşekkürler. Lakin Pdf dosyalarında kelime üzerinde anında çeviri yapmıyor. Bunun için öneriniz var mı?

  10. Catalina da sözlükler uygulamasını açıp yukardan dosya tıklıyoruz, sözlükler klasörünü aç seçiyoruz ve o klasöre kopyalayıp safariden bi kelime aratıp sözlük ayarla çıkar orada en altta görünüyor onları yukarı taşıyabilirsiniz.

  11. merhaba, ben sozluk uygulamasina yunanca turkce yada yunanca ingilizce yuklemek istiyorum ancak hic bir yerde bulamadim. nereden bulabilecegim konusunda bir fikri olan var mi acaba ?

  12. Merhaba,
    Bahsettiğimiz sözlük ayarlamasının yapılış şekli sanırım Big sur ile değişti. Yeni ayarlamayı nasıl yapabilirim?
    Teşekkürler.

  13. dictionaries klasörünü açamayan arkadaşlar, sözlük uygulamasını açıp yukarıda çıkan toolbar dosya – sözlükler klasörünü aç diyerek de klasöre ulaşabilirler. (10.13 sürüm)

    Dosyalar için teşekkürler.

  14. Çokk faydalı bir yazı. Emeğinize sağlık. Hemen uyguladım ve oldu. Teşekkürler:)

  15. Linkler görselde değil, görselin üzerindeki paragrafta. Düzelteyim bari :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40