Internette Emeğe Saygı
Internet içeriğinin büyük bir kısmını bloggerlar oluşturuyor. Blogların dışında her gün yüzlerce Twitter, Instagram ve Facebook gibi platformlarda yeni hesaplar açılıyor. Özel ya da değil bir sürü içerik paylaşılıyor. Bir kısmı kendimize ait, bir kısmı yine internette bulup beğendiğimiz içerikler.
Hal böyle olunca kopya içerik maalesef çok fazla oluyor. Kimisi el emeği göz nuru bir çalışmanın fotoğrafını kendine aitmiş gibi paylaşıyor, kimisi utanmadan bütün bir haberi metin ve fotoğraflarıyla birlikte çalıp kullanıyor.. Kaynak belirtmeksizin!
Çok beğendiğim ve ilk gününden beri takip ettiğim, kaliteli bir tasarım çizgisi olan Log Dergisi bu konuda çok sıkıntı çekiyor. Geçen yıllarda da üstüne basa basa durduğu üzere kelli felli yayın kuruluşları sanki babalarının malıymış gibi Log dergisinin içeriğini kendi haber sitelerinde kaynak belirtmeden paylaşabiliyor. En son Hürriyet yaptı bunu mesela.. Log yöneticisi Volkan Bey‘in Twitter’da ısrarla dile getirmesi sonrasında sadece habere metin olarak kaynak belirtildi. Link verilmedi. Bu kadar aşağılık bir durum düşünemiyorum.
Sevgilili @hurriyet @hurriyettekno etik olmayan kopyalamalarınızın bize verdiği ticari kaybı da lütfen unutmayın. pic.twitter.com/FBB7k1fHdG
— Volkan Yılmaz (@volkanyilmaz) 18 Haziran 2016
Bu Log örneği işin içine maddi hırsızlık da girdiği için pek çok yönden çirkin.
Bir de moral hırsızlığı var.
Mesela son günlerde sosyal medyada bol bol gördüğüm, takip ettiğim hesaplarca karşıma çıkıp duran bir fotoğraf var. Bir anneanne ile torununun tek bir elmiş gibi yanyana durdukları şu güzel fotoğraf karesi.
Fotoğrafı beğenip eşime gösterdiğimde bu fotoğrafın benim de tanıdığım bir arkadaşına ait olduğunu öğrendim ve çok şaşırdım. Meğer fotoğrafın sahibi ilk olarak 2012’de kendi blogunda paylaşan @the_Syhn‘mış ve fotoğraftaki diğer el anneannesiymiş. Anneanne maalesef geçen yıl vefat etmiş. Allahü Teala rahmet eylesin.
Gerçi buraya yazınca sanki kendime ait olmayan bir fotoğrafı asla paylaşmamışım gibi bir izlenim vermiş oluyorum ama öyle değil maalesef. O nedenle iğneyi değil çuvaldızı kendime batırıp herhangi bir fotoğraf paylaşırken iki kere düşünmek, kaynağını bilmiyorsam da en azından paylaştığım fotoğrafın kendime ait olmadığını belirtmek gerek diye düşünüyorum.
Nereden baslasam bilemiyorum, oncelikle cok tesekkur ediyorum. Bu fotograf kac yildir paylasiliyor ama sanirim ilk kez benden bahsediliyor, ben uyarmadan. Uyardigim zaman fotografa bilgi konuldugu da oldu engellendigim de. Biliyorum internette paylasim yapan herkesin basina gelebiliyor ancak ben benim basima gelmez diye dusunurdum. Tipki Hürriyet oyle sey yapmaz diye dusundugum gibi. Ancak iste insanlar bu kadar ucuzlasabilir bu kadar alcaklasabiliyor demek ki. Bir de isin icinde olup, karsi tarafa kaybettirdiklerinin farkinda olanlar.. yazik..
[…] kopya içerikler hepimizin en büyük sıkıntısı. Hasan Civelek de haklı olarak ‘internette emeğe saygı‘ya dikkat […]