Başlığı lafın gelişi yazdım. Yoksa böyle bir iddiam yok. Eski dost shell script yazımda uzun anlattığım için burda kısa geçeyim: shell script yazmayı, daha doğrusu shell script yazmayı sevmeyi bundan 13 sene evvel Ankara’da çalışırken o zamanlar arkadaşım olan birinden öğrenmiştim. Başı sıkıştığında shell script ile kotaramayacağı iş yoktu.
Bu gece de benim başım sıkıştı. Üzerinde çalıştığım iOS uygulaması için sağolsun Apple’ın dikte ettiği 12 farklı boyuttaki (180×180, 120x120, 152×152, 76×76, 80×80, 40x40, 87×87, 58×58, 57×57,29×29, 50×50, 22×22) ikonları hazırlıyordum. İlkinde üşenmedim Photoshop’la hepsini boy boy kesip biçip -daha doğrusu resize edip- projeye ekledim. Cihazda nasıl göründüğüne malesef en son baktım: İğrenç!
Oturup yeniden -belki de on defa daha- hazırlamayı göze alamadım. Küçük bir script ile bu işi çözerim diye düşündüm.
Aslında gerçekten işin temeli basit bir kaç satırlık kodla halloluyor. Fakat hazır yapmışken başkaları da kullansın, birisi koda bakınca arkamızdan küfretmesin diye biraz derleyip toparlamak icab etti.
Atla deve bir şey değil ama yine de hiç olmazsa kendime lazım olur diye GitHub’a dosyayı ekledim. Size de lazım olursa şu adresten indirebilirsiniz.
Alet işler, el övünür misali yazdığım koddan bahsettim ama işin aslını yapan yani kaynak dosyadan yukarıdaki ebatlarda küçük ikonları “hazırlayan” asıl binary “convert” komutu imageMagic kütüphanesi ile geliyor. Bunu mac’inize kurmak için en rahat yol Homebrew uygulama yöneticisini kurmak. Tek satırlık bir kodla kuruluyor:
#ruby -e "$(curl -fsSL https://raw.githubusercontent.com/Homebrew/install/master/install)"
Homebrew kurulduktan sonra
#brew install imagemagick
ifadesini kullanıp yine tek satırla imageMagick kütüphanesini mac’inize kurabilirsiniz.