https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
Şirket işleri nasıl gidiyor? – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

Şirket işleri nasıl gidiyor?

Bir hafta önce şirket kurduğumuzu yazmıştım. Geçen süre zarfında neler olduğundan biraz bahsedeyim.

Müşavirimizin söylediğine göre ticaret odasında tescil işlemlerini yaptıktan sonra vergi dairesine gidip vergi numaramızı alacaktık. Başvurulara başlarken “potansiyel vergi numarası” olarak bir numara vermişlerdi zaten. Bu geçici numara oluyor. Bankaya sermaye taahhüdü yatırırken bu geçici numarayla başvurmuştuk.

Şirket tescilinden sonraki hafta -yani bu hafta- şehir dışında olduğumuz için vergi dairesi işini bir sonraki haftaya bırakmıştık. Çünkü akabinde vergi dairesinden bir memur şirket yoklaması için adrese gelecekti. Evde yokken gelmesinler diye İstanbul’a döndüğümüz haftaya bırakmıştık bu işi. Ancak dün müşavirimiz vergi levhasının çıktığını haber verdi. Meğer ticaret odası kuruluş sonrası vergi dairesine kendisi bildiriyormuş. Bizim için iyi bir haber oldu. Orda herhangi bir masraf var mıydı bilemiyorum ama gidip gelmek de bir masraf sayılır ve bu işin kendi kendine hallolmuş olması benim için iyi oldu.

Vergi numaramız çıktı

Bir an önce vergi numaramız çıksın istiyordum çünkü hali hazırda yıllardır kendi adıma ödemelerini yaptığım internet hizmetlerini (domain, hosting, gitHub vs) şirket bünyesine almak istiyordum. Böylece bu giderlerim olması gerektiği üzere şirketin giderleri olacak. Zaten hizmet üreten bir şirketin doğru düzgün başka bir gideri olmuyor :)

Hizmet aldığım servislerdeki profillerimin hemen hepsini şirket namına çevirdim. Kimisinde vergi numarası yazacak bir alan yoktu. Firma isminin sonrasına ilave ettim. Güncelleme sonrası ilk faturalar bu ay sonunda gelince faturaların nasıl göründüğünü göreceğiz.

Tabi sadece fatura bilgilerini güncellemek yetmiyor. Şirket adına kredi kartı çıkarıp yukarıda saydığım ödemeleri de bu kart üzerinden yapmak icab ediyordu. Bunun için vergi levhası çıkar çıkmaz bankacıyla irtibata geçtim. Talihime midir bilmiyorum, sermaye taahhüdü işlemlerini yaptırdığım bankacı daha ilk andan itibaren kişisel telefon numarasını paylaştı. Lüzum oldukça şubeye gitmek yerine WhatsApp üzerinden talebimi iletiyorum, o da -sms üzerinden bir link üzerinden- elektronik onayımı alarak yerine getiriyor sağolsun. Söylemekte bir mahsur görmüyorum, QNB Finans Bank ile çalışıyorum. Bu kolaylığı başka bankalar da veriyor mu bilmiyorum.

Bugün vergi levhamız elimize geçince (müşavirimiz de WhatsApp üzerinden göndermişti) hemen bankacıya ulaştırdım. Sermaye taahhüdünde bulunurken şirket ismi otomatik olarak “Kurulmakta Olan Kodventure Teknoloji AŞ.” şeklindeydi. Vergi levhamız çıkınca bu bilgi de güncellenecekti. Ondan sonra sermaye üzerindeki bloke kaldırılacak ve diğer bankacılık işlemlerine devam edebilecektik. Bankacıya haber verip şirket adına kredi kartı talebinde bulundum ve internet bankacılığı işlemlerini yapmak istediğimi belirttim. Sağolsun hemen ilgilendi ve e-onay adımından sonra şirket adına kredi kartımız çıkmış oldu.

İnternet bankacılığından girip kartlara bakınca çift kart olduğunu gördüm. Bankacıya sordum. Bu kez izahati telefonla yapmak için beni aradı. Meğer şirket adına bir tane asıl kredi kartı çıkartılırmış. Bu kart basılmazmış. Şirket ortaklarına -ki bizim şirkette sadece ben varım- bu ana karta bağlı ek kart çıkartılırmış. Ondan 2 kart görmüşüz.

Kredi kartı internete açık olmasına rağmen hemen kullanamadım. Çünkü kart henüz elimizde olmadığından arkasındaki CVV bilgisi de yoktu haliyle. Ben de sanal kart çıkarıp bir an önce yukarıda saydığım hizmetleri bu karta çevireyim istedim ama küçük bir pürüz çıktı. Bankadaki şirket bilgilerimde e-mail adresimiz kayıtlı değilmiş. Öyle olunca sanal kart menüsü ilerlemiyor. E-mail adresini de şube üzerinden yapmak icab ediyormuş. Hemen bankacıyla tekrar irtibata geçtim, o da işlemi yaptığını, bana yine onay geleceğini söyledi ama mesai saati bitmeye yakındı. Herhangi bir sms gelmedi. Hasılı kelam, sanal kart işi olmayınca mecburen Pazartesi’ye kaldık. Belki o gün fiziksel kart da elimize ulaşır.

Kredi kartını beklememin bir nedeni de bir an evvel Paraşüt’e geçebilmek. Deneme sürümünü 1-2 hafta evvel başlatıp bitirmiştim. Daha uygun fiyatlı olan MikroX ile benzer özellikler sunsa da, API’si olması benim için başlı başlına Paraşüt’ü tercih etmeye yetiyor. Çünkü inşallah bu API sayesinde kendi web ürünümüzden -inşallah- yapılacak işlemler sonrasında fatura kesebileceğiz. Fatura demişken, normal fatura değil, elektronik faturadan bahsediyorum.

Mali Mühür

Elektronik fatura iki türlü oluyor: E-fatura ve E-arşiv fatura. Çok teknik detayına girmeyeceğim, hem fazla bilgim yok, hem de lüzumu.

E-fatura ilk başta çıkan dijital fatura oluyor. Sanırım devletin acemiliğine geldi. Çünkü -bizim gibi- sıradan vatandaşlar olarak faturanın pdf hali olarak algıladığımız bu olay hiç öyle değil aslında. E-fatura, sadece E-fatura yükümlüleri arasında kesilebilen bir fatura uygulaması. Yani sadece E-fatura kesebilenler kendi arasında bu tür fatura kesebiliyorlar. Sıradan vatandaşa e-fatura ile hizmet veremiyorlar. Bu garabeti ortadan kaldırmak için -diye düşünüyorum- daha sonra E-arşiv fatura kavramı ortaya çıktı. Bu sayede E-fatura kesebilenler, kesemeyenlere E-arşiv faturası kesebilir hale geliyorlar.

Peki mali mühür nedir? E-Fatura (ve dolayısıyla E-arşiv fatura) kesebilmek için öncelikle Mali Mühür Sertifikası almak icab ediyor. Bu USB stick şeklinde bir cihaz. E-fatura ya da E-arşiv fatura gibi elektronik belge üretmek için bu cihazın bir şekilde o belgeyi “kaşelemesi” gerekiyor :) Böylece geçerli oluyor.

Bu cihazı alabilmek için de vergi numaramızın çıkması gerekiyordu. Dolayısıyla bir an evvel bunu halletmek için başvuruyu yaptık. Başvuru sırasında öğrendik ki 2 tür cihaz varmış. Biri HSM diğeri de bizim bahsettiğimiz USB Stick şeklinde olan versiyonu. Uzun lafın kısası HSM çok daha hızlı ve pahalı olan. Biz tabi ki USB Stick’i tercih ettik.

Bu başvuru neticesinde 289.10 TL ödeme yapmak gerekiyordu. Bu ödemeyi şirketin kartı ile yapabilmek için başvuruyu başlattım ama mecburen ödemeyi sonraya bıraktım.

Bu noktada belirtmem gerekiyor ki; bu E-fatura hizmetini bir firmadan alabildiğimiz gibi devletimizin sunduğu bir portaldan ücretsiz olarak da faydalanabiliyoruz sanırım. Ancak şahsen bütün işlemlerim derli toplu ve tek bir yerde olsun diye sadece Paraşüt’ü kullanmayı tercih edeceğim. Bu nedenle Paraşüt yetkililerine daha önceden sordum. E-Fatura hizmetini nerden nasıl almam icab ediyor diye. Çünkü çalıştığım QNB bankası da bu hizmeti 2 sene ücretsiz verdiğini söylüyordu.

Paraşüt yetkilileri şirket kurulumu sonrasında sadece mali mühürü almamı ve bir Windows makine tedarik edip kendilerine ulaşmamı söyledi. Sonrasındaki E-fatura başvurularını paraşüt halledecek sanırım.

Evet, mali mühür bir usb cihaz olduğundan maalesef sadece Windows driver’ları varmış. Neyse ki sadece başvuru aşamasında bu cihaza ihtiyaç varmış. O nedenle geçici de olsa bir Windows bilgisayar tedarik ederek bu cihazı kullanmak yeterli olacakmış. Artık cihazın ödemesini yaptıktan sonra elimize geçince göreceğiz.

Biraz uzun bir yazı oldu ama olan biten bu. Belki başkalarına da yardımcı olur diye dilim döndükçe anlatmaya çalıştım. Yanlış bildiğim hususlar varsa lütfen yorum olarak yazın.

Hayırlı işler :)

3 thoughts on “Şirket işleri nasıl gidiyor?

  1. Şirket serisi iyi oldu. Epey bilgi edindim. Hem de heyecanlı. Dizi gibi takip ediyoruz :) Bu serinin devamını bekliyoruz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40