https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
40 Bitmeden nihayet kendi şirketimizi kurduk – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

40 Bitmeden nihayet kendi şirketimizi kurduk

Kendi şirketimizi kurmak her zaman hayalimdi. Yani ortaokul yıllarımdan beri diyebilirim. Daha önce iki kere kurdum hatta. Ama ikisi de şahıs şirketi dediğimiz türdendi ve tabiri caizse ha var ha yok gibi bir deneyim sunuyordu. Bu kez 20 yılını devirmiş bir programcı olarak kendi şirketimizi kurmak arzusu bir kez daha içimde yer etti ve ben de kolları sıvadım. Nihayet bugün 16 Ocak 2020’de, 40 yaşımı bitirmeme 20 gün kala şirketimizi, Kodventure Teknoloji AŞ‘yi kurmak nasip oldu. Çok şükür.

Neden şirket kurduk?

Halihazırda zaten 15 yıldır çalıştığım firmada Ar-Ge direktörü olarak çalışmaya devam ediyorum. Bunun yanında imkan buldukça freelance işler de yapıyorum. Ama şirketi kurmamızın sebebi bu değil. Asıl sebep neredeyse 5. yılına girecek olan ücretsiz kütüphane otomasyon sistemimiz Kitapi‘yi daha profesyonel bir şekilde hazırlayıp globale açılmak.

Kitapi’nin yeni sürümünü bir süredir geliştiriyoruz. Ana modüller bitti. Ama Kitapi’yi Kitapi yapan diğer özelliklerini de bitirmemiz gerekiyor. Bu süre zarfında da global için ufak tefek SEO çalışmaları yapmaya gayret ediyorum.

Anonim Şirketin Kurulum Maaliyeti

Bu konuyu internette çok araştırdım. Limited mi olmalı yoksa anonim mi diye. Mali müşavir kayınpederime sorunca her ikisi de olmasın, şahıs şirketi olsun diyor ama daha önce dediğim gibi o yoldan iki kere yürüdüm ve istediğim motivasyonu elde edemedim.

Kabaca söylemek gerekirse bence AŞ ile limited arasındaki en büyük fark sermaye konusu. AŞ’de minimum 50 bin TL sermaye belirtmek gerekiyor ve bunun 1/4’ünü (12.500 TL) kuruluş aşamasında bankada bir süre bloke etmeniz isteniyor. Kalanını da 2 sene içinde sermaye olarak girmeniz gerekiyor. Limitedde ise minimum 10 bin TL sermaye belirtmeniz gerekiyor ve bloke durumu yok.

Kurulum için şimdilik yaptığım masraflar şunlar:

  • Ticaret Odası Masrafları: 1069.50 TL
    • Kuruluş Tasdik: 55 TL
    • Tescil ve ilan (1350 kelimelik sözleşme) 472.5 TL
    • 2x Gazete 7 TL
    • İlan giderleri 10 TL
    • Oda gazetesine abone 40 TL
    • Açılış defter tasdik (AŞ) 155 TL
    • Rekabet payı 20 TL
  • Noter Masrafları 362.08 TL
    • 2 x imza sirküsü (mali müşavir için vekaletname çıkarmadık henüz ama o da 180 TL sanırım)
Ticaret sicil kaydımızı yapınca bi tomar defter ve evrak verdiler.

Bunun dışında kuruluş işlemleri (sözleşmenin yazılması vs) ve aylık muhasebe işleri için mali müşavire ödeyeceğiniz ücretler var. Ben kuruluş masrafı + yıllık ücret olarak anlaştım. Fakat rakamı burda telaffuz etmeyeceğim. Muhasebecilerin her yıl yayınladığı asgari ücret fiyatları 2020 itibariyle şöyle: AŞ Kuruluş işlemleri masrafı 893 TL, aylık masraf 737 TL.

Bu yukarıdaki rakamları baz aldığımızda sadece kuruluş için 2325 TL civarı tutuyor. Gerçi henüz işlemler bitmedi. Vergi dairesinde de bazı işlemler olacak. Onları da yaptıkça bu yazıyı güncellerim.

Mali müşavirimin bana dediğine göre kapanış ücretleri de yaklaşık bu civarda oluyor. Yani 2500-3000 TL civarında. Tabi şimdi daha yolun başındayken böyle bir şeyi düşünmek istemiyorum. Fakat şunun için söyledim; AŞ veya limited kurduğunuzda cebinizden muhakkak gidecek olan para yaklaşık bu. Açıp kapatmak 6-7 bin TL tutuyor.

Uzun lafın kısası hayatımda belki de ilk kez elde ettiğim az buçuk birikimimle ya daha önce hayal ettiğim üzere aile arabamızı satıp daha büyük olan 2. el Mercedes Vito almaya çalışacaktım ya da şirket kurup hayatımda ilk kez ticari bir riske girecektim. Ben ticareti seçtim.

İşler yolunda giderse diğer hayallerin peşinden de koşmaya devam ederiz.

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40