Fırat Demirel Geleceği Görenler’de Türkiye’nin ilk İnternet girişimlerini anlatıyor
Webrazzi’den takip ettiğim Fırat Demirel‘in Türkiye’nin ilk İnternet girişimlerini anlattığı kitabı “Geleceği Görenler” geçtiğimiz günlerde elime ulaştı.
Bu kitabı hazırlayacağını ilk duyduğumda daha farklı düşünmüştüm. Sadece Webrazzi’deki köşesinde bahsettiği girişimleri kitap halinde toplayacak sanmıştım 🙂 Bazı gazete yazarlarına ait bu şekilde kitaplar okumuştum. Okurlarına hakkında bilgi verdiği yüzlerce girişimi -içlerinde bizim ücretsiz kütüphane otomasyon projemiz Kitapi de vardı- bir iki sayfa anlatıp geçecek diye düşünürken kitabın hatları belli olunca bunun öyle zannettiğim gibi bir çalışma olmadığını anladım. Nihayet kitabı okumaya başlayınca da ne kadar özenle hazırlanmış ve kapsamlı bir eser olduğunu yakinen görmüş oldum. Fırat Demirel’in ellerine sağlık.
Geleceği Görenler’de MyNet, Ekşisözlük, itiraf.com, Pilli Network, Yemeksepeti, Gitti Gidiyor, Nokta Medya, Çember.net, Grou.ps ve Webrazzi girişimlerine yer veriliyor. Şimdiye kadar MyNet’i okudum sadece ve hikayesini çok sevdim. İkizlerimiz Ömer ve Faruq beylerden dolayı evde kitapları ortalık yerde bırakamıyoruz 🙂 Geceleri uykuya geçmeden evvel kendime ayırdığım 2-3 saatlik zaman diliminde genelde kod yazıyorum ama sırf bu kitabı okumak için kodlamaya ara veriyorum.
Kitabın ilk bölümü olan MyNet hikayesi çok hoşuma gitti. Meğer İnternet girişimcisi olmak ne zormuş. O yıllarda ben Trabzon’da üniversitede talebeydim ve İnternet girişimi olarak 2 küçük hamlem olmuştu. İkisi de başlamadan bitmişti.
İlk hamlede henüz yeni yeni türeyen ve “adam 2 ay sonra araba aldı” diye birbirimizi gaza getirdiğimiz “İnternet Kafe” açma planımız vardı. Liseden çok sevdiğim girişimci bir arkadaşım -sonra rahmetli oldu, Allahü Teala mekanını cennet eylesin- için üniversitenin yakınlarında mekan baktığımı hatırlıyorum. Sonrası gelmediydi..
İkinci hamlem daha ciddi idi; üst sınıftaki bilgisayar mühendisi arkadaşlar Trabzon’daki Maraş Caddesi üzerinde bir iş hanında bir odalık küçük bir bilgisayar şirketi kurmuşlardı. Mezun olacakları için bu şirketi çok cüz’i bir paraya -içindeki mobilyaların parası o da- devretmek istiyorlardı. Tam aldık alacağız derken şirketin ortaklarından biri “ben nasılsa gitmiyorum, tek başıma idare ederim” diyerek satmaktan vazgeçti. Sonraları duyduğum kadarıyla kendisi de idare edememiş kapatmıştı. Bize yar olmadı.
Neyse konuya dönelim.. Gerçek girişimcilik hikayelerini okumak ve onlardan gerçek hayat dersleri çıkarmak için Fırat Demirel’in Geleceği Görenler kitabı çok iyi bir kaynak oldu. İnşallah diğer başlıklarını da en kısa sürede bitireceğim.
Kalemine sağlık Fırat.