NSIstanbul Etkinliği
Bir kaç haftadır evden çalışıyorum. Garip ama bazan bir işe konsantre olup bitirmek için ofis en kötü ortam olabiliyor. Evde daha az insan olduğu için etkileşim (goygoy) daha sınırlı kalıyor demek ki 🙂
Bu yoğun tempoya hem mesai arkadaşım, hem de kuzenzadem olan genç developerlardan Hüseyin Kabil de dahildi. Sabahlara kadar o controller senin, bu view benim bir yandan kod temizliyor, bir yandan da yenilerini yazıyorduk.
Hüseyin’in baskısı ile geçtiğimiz pazar günü koda ara verip Levent’teki Girişim Fabrikası’nda yapılan NSIstanbul etkinliğine gitmeye karar verdik. Amerikadan henüz dönen hayınçom Fehim Tabak da bizleydi. Eşim Şahika gelemedi, zira bir gün öncesinden Modanisa’nın düzenlediği moda blogger eğitimine katılmıştı, yorgundu. Fakat diğer genç developer arkadaşlarım Said Özcan, Meryem Ekinci ve Twitter’dan tanıştığımız Yusuf Uzan oradaydılar.
Etkinlik Seyfeddin Başsaraç‘ın tanıtım sunumuyla başladı. Sonrasında Gökhan Çeliker “Design By Users” konulu sunumunu yaptı. Amerikada geliştirdikleri WeSnap uygulamasının ortaya çıkış hikayesini anlattı. Sokakta nasıl kullanıcı testi yaptıklarını ve elde ettikleri geri beslemeyi uygulamada nasıl kullandıklarını öğrendik.
Daha sonra Seyfeddin Başsaraç’dan “Storyboards, Interface Builder, Code” sunumunu izledik. Ne zaman hangisini tercih edebileceğimizi, hangisinin nerde yetersiz, nerde avantajlı olduğunu öğrendik.
Sunum aralarında gençlerin networking diye tabir ettikleri tanışma faslını yaptık. Yusuf Uzan’la orta tanıştım. Maşallah bu etkinlik için Çorum’dan kalkmış gelmiş. Aklıma bir kaç ay önce Bahçeşehir Üniversitesi’ndeki etkinlik için balkanlardan gelen gençler geldi.. Helal olsun..
Son olarak İlter Cengiz‘in “Auto layout” sunumunu izledik. Önce “Autosizing” ile neler yapılabileceğini ve nerelerde kısıtlı olduğunu gördük. Auto layout ile bu sorunların nasıl üstesinden gelip uygulamadaki öğelerin farklı ekran boyutlarında tam olarak istediğimiz şekilde görünmesini sağlayacağımızı öğrendik.
Tüm sunumlar demolarla canlı olarak desteklenmişti. O nedenle bir nevi workshop tadında geçti diyebilirim. Biz auto layout sunumundan sonra ayrıldık ama meğer sonrasında “Lightning Talk” adı altında sohbet tarzı bir kısım daha varmış, gençler uyarmadığı için istemeden onu pas geçmiş olduk.
Hülasa bu etkinlik bilhassa benim için çok iyi oldu. Objective-C’yi seven ve bu konuda uzman olan, bilgilerini paylaşmak isteyen bir sürü gençle tanışmış oldum. Fakat bu etkinlikten bir kaç gün sonra gerçekleşen WWDC 2014’de Apple’ın yeni bir programlama dili ile yola devam edeceğini duyduğumda çok üzüldüm. Objective-C’yi daha yeni hazmediyordum ki bir de Swift çıktı.
İyi kötü bildiğim tek bir tane C dili vardı, o da güme gitmiş oldu..
Hayırlısı bakalım..
NOT: Etkinlikte not aldığım prototipleme uygulamalarını unutmadan yazayım;