Bir önceki yazıda Android versiyonunun yayında olduğunu bildirdiğimiz Kitapi QR uygulamasının iOS versiyonu da nihayet Apple’ın derin incelemelerinden sonra yayına girdi.
Google ve Apple arasında uygulamaları kabul etme açısından başından beri çok büyük farklar var.
Apple her geliştiriciden yıllık 100 $ talep ediyor. Bu parayı ödemeye devam etmediğinizde uygulamalarınıza erişilemiyor. Yani artık kod yazmak istemiyorsanız dahi mevcut uygulamalarınız App Store’da kalsın diyorsanız 100 $ ödemeniz gerekiyor.
Öte yandan Google sadece bir kereye mahsus 25 $ istiyor, başka bir şey istemiyor. Bu geliştiriciler için çok iyi. Tabi Google bunu babasının hayrına böyle yapmamıştır. Bu sayede Apple’dan çok sonra açtığı Play Store’daki uygulama sayısını hızla artırmış oldu. Taktik güzel 🙂
Fiyat dışında başka büyük farklılıklar da var iki uygulama dükkanı arasında..
App Store’da olduğu gibi Play Store’da da uygulamayı yüklerken çeşitli kritlerlere göre taahhütlerde bulunuyorsunuz. Ona göre uygulamanızın hangi yaş kriterine uygun olduğu gibi değerler ortaya çıkıyor. Ama ne olursa olsun Google’daki uygulaman gün içerisinde mutlaka yayına giriyor. Apple ise çok ince eleyip sık dokuyor (ince elemek? incelemek kelimesi burdan mı doğdu acaba?) Kitapi QR Reader uygulaması gibi çok basit, tek ekranlı bir arayüzü olan uygulama için bile “bunun nasıl kullanılacağını anlamadık, gönderdiğiniz bilgilerle giriş de yapamadık, bir video çekip bize anlatın” diye mesaj gönderdiler. Biz de hazırladığımız yazının sonundaki YouTube videosunu gönderdik. İkinci review’larda süreç hızlı olur, 1-2 güne yayına alırlar sandık ama yine bir hafta daha beklemek gerekti.
Tabi bu yaklaşımların artıları eksileri tartışılır. Apple bu kadar detaylı incelemesine rağmen App Store’da hala “instagram kullanıcı sayınızı artırma programı” gibi garip uygulamalar bulunabiliyor.
Apple’da uygulama inceleme süresi biraz daha kısa olsa, yıllık aidat da 25 $ olsa, bilhassa gençler daha çok uygulama gönderirler..
Bir de şunu merak ediyorum, bilen varsa lütfen yazsın. Apple Türkiye’de ofis açtığı sene developer üyelik aidatını 9 taksitle ödeyebildim diye hatırlıyorum. Hatta buna sevinip genç arkadaşlarıma bildirmiştim. Sonra ne hikmetse bu imkan ortadan kalktı.. Bu böyle miydi acaba? Yoksa ben yanlış mı hatırlıyorum 🙁
Kitapi QR Reader’a geri dönecek olursak..
Uygulamanın amacı şudur: Kitapi kimlik kartlarındaki ve kitapların üzerindeki QR etiketleri okuyup o esnada açık olan browser ekranında ilgili alana bu qr etiketin yapıştırılması ve form varsa formun gönderilmesi. Bunun çalışma mantığı bir önceki yazıda anlatıldı. Orada Node.js’i 3000 gibi farklı bir porttan çalıştırdığımız için Milli Eğitim Bakanlığı’nın ağına bağlı olan okullarda bu port kullanılamıyordu. Emeklerimiz bir nevi büyük ölçüde boşa gitmişti. Biz de bu sorunu ortadan kaldırabilmek için elimizi bir kez daha cebimize atıp sadece node.js’in çalışması için ayrı bir sunucu ayarladık. Node.js burada klasik web portu olan 80’i kullanıyor. MEB’de 80 nolu port serbest olduğu için herhangi bir sıkıntı kalmadı böylece.
Fakat bir iyileştirme daha yapmak icab ediyor. Kitapi QR Reader şuan Kitapi api’si üzerinden Node.js’in soketine erişiyor. Halbuki doğrudan uygulama üzerinden erişebiliriz. İnşallah bir sonraki güncellemede böyle yapıp süreci daha da hızlandıracağız 🙂