Iphone OS 4.0 beta’dan 3.1.2 ya da 3.1.3’e geri dönmek..
Iphone’un yeni işletim sistemi iPhone OS 4.0 beta çıkınca “nasılsa developer olmak için 99 $’ı gözden çıkarmışız, bari fırsat verilmişken şu beta sürümü bir deneyelim” deyip de geri dönülmez yollara giren pişmanlardansanız bu yazı ilginizi çekebilir..
Aslında bir Iphone kullanıcısı değilim. Yazmaya çalıştığım bir kaç uygulamayı denemek ve AppStore’a göndermek için eşimin iPhone’unu ödünç alıyorum o kadar. Üzerinde deneysel çalışmalar yapmaya içim elvermiyor (anladınız siz onu). Dolayısı ile iTunes’da ne nerededir onu bile öğrenecek fırsatım olmadı 🙂
Iphone’un yeni OS 4.0 beta’sı çıkınca developerlara verilen haktan yararlanarak sürümü hemen güncelledik fakat gel gör ki hali hazırda AppStore gönderilmek için bekleyen uygulamayı bu iPhone OS 4.0’da denemek mümkün olmadı. Xcode “ben en fazla 3.1.3’ü biliyorum sana yeni Xcode lazım” dedi. Ona da razıydım fakat yeni Xcode’i kurmak için Mac’in 10.6 sürüm olması gerekiyordu, yani Snow Leopard. Hadi diyelim paraya kıydık (30 euro sanırım) imac’in zorlanma ihtimaline rağmen önce mac’i sonra Xcode’u güncelledik. Bu da işimize yaramayacaktı çünkü Xcode 4 beta’da sadece develop yani geliştirme işlemleri yapılabiliyor, distribute (dağıtım) işlemleri yapılamıyor.. Dolayısı ile upgrade bir çıkmaz yoldan ibaret.. Yapmamız gereken: DOWNGRADE!
Itunes acemisi olduğum için Elma+Restore seçeneği ile dilediğimiz bir iPhone Os dosyasini seçebileceğimizi bilmiyordum, bunun yerine Xcode’un Organizer’ini kullanarak daha önce indirdiğim 3.1.3 dosyasini seçip cihaza kurmaya çalıştım. O da ne! 1015 hatası. Baseband downgrade yapılırken hata olmuş! Bu hatayı bir kaç ay önce 3.1.2’den 3.1.3’e geçtikten sonra pişman olup 3.1.2’ye geri dönmeye çalışırken de almıştım. Kıvıramayınca 3.1.3’e razı olmuştum 🙂
İşte şimdi zurnanın zırt dediği yere gelmiştim. Google Talk’da Arman Acar’ı görünce feryad figan yakasına yapıştım. Sağolsun gayet serinkanlı bir şekilde bana gece 12.00’den 03.00’a kadar yardım etti. Defalarca 3.1.3, 3.1.2, Jail Brake (ki benim için bir ilk idi) yapıp durduk. Zorla yapabildiğim DFU modlarına girip girip çıktık. Bir türlü baseband’i geri döndüremedik..
Ben yorgunluktan harap bir haldeyken Arman da uykuya çekiliyordu ve giderayak “istersen bir de bu dökümanı dene” diyerek son bir url tutuşturdu. Yazıda kısaca şu deniyordu.
DFU modu ile eski sürümü (3.1.2 ya da 3.1.3) cihaza kurun, o size Error 1015 verecektir. Bunu dikkate almayın, firmware gayet güzel kurulmuştur. Siz şimdi jailbreak yaparak cihazı kullanın vs.. Fakat yazıdaki yorumlarda bizim de daha önce başımıza geldiği üzere Error aldıkdan sonra jb yapılınca cihazın açıldığı fakat active olmadığı, şebekeyi görmediği yazılıp çiziliyordu.. Fakat bir yorumda diyordu ki: Cihazın 1015 hatasını alması ve iTunes’in cihazınızı sürekli restore modunda görmesi “Restore Döngüsü” denen bir durumdan ibaret. iphone’u bu döngüden çıkarmak için iRecovery denen küçük bir program kullanmalısınız..
İşte beni de kurtaran bu küçük yazılım oldu. Özetle şunları yaptım:
- Dökümanı bir kenara bırakıp en temizinden güzel bir 1015 hatası almak için iTunes üzerinden Elma+Restore seçeneği ile orjinal 3.1.2 dosyasını iphone’a restore ettim. Sonunda pek tabi ki 1015 hatasını aldım.
- Iphone mac’e bağlıyken ve açıkken terminali (komut satırı) çalıştırıp yukarıda linki olan iRecovery programının olduğu klasöre girdim.
- iRecovery ile birlikte gelen bir libusb-0.1.4.dylib adlı lib dosyası var, bu dosyanın /usr/local/lib adlı bir klasörün içinde olması gerekiyor. Benim sistemimde bu klasör yoktu, oluşturup dosyayı içine kopyaladım.
- ./iRecovery -s komutunu verince bir prompt çıktı.. bu promtta dökümanda bahsedilen şu komutları yazıp enter’e bastım.
- setenv auto-boot true
- saveenv
- /exit (bu pek işe yaramadı sanırım, promptan çıkmak için Ctrl-C kombinasyonunu kullandım)
Sonra cihazı kapatıp açtım. iPhone’cuk temiz bir şekilde açıldı ve active oldu. Şebeke çekti. Gökten bir elma düştü…
Bu yazi inanilmaz faydali oldu, ve saatlerce “nasil yaparim?” i dusunmekten kurtardi. Cok Tesekkurler !!
Selam. Yukarıda söylediklerinizi yaptım fakat o komutları nereye yazdınız nereye ctrl c dediniz. Prompt ne demektir. İndirdiğimiz dosyaları nerede kullanacağız vs. ayrıntılı anlatılmamış. Yardımcı olursanız sevinirim, telefon recovery modda kalmış durumda.
Çok özür dilerim, ta haziranda yazmışsınız ama ne hikmetse bu yorumu şimdi farkediyorum. Ben bu işlemi Macos işletim sisteminde yapmıştım. Macos’da terminal ekranı denen (Windows’daki siyah ekran, MS-DOS ekranı gibi) bir yer var. Burada komutları elle yazarak işlem yapıyorsunuz. Promp denen şey de bu ekranda o malum kurtarma programını çalıştırınca karşınıza çıkan ve o programın içinde olduğunuzu gösteren bir ifade. Ama bütün bunlar Windows altında yapılabiliyor mu bilmiyorum. İnşallah bu geçen süre içerisinde siz sorununuzu halletmişsinizdir. Tekrar özür dilerim.
Çok teşekkürler 4.0 ı şimdilik stabil bulmadığımdan nasıl düşürürüm versiyonu diye kara kara düşünüyordum… Çok yardımı dokundu teşekkürler… Bu arada 64bit işletim sistemlerinde iş görmüyor 🙂