Codey Rocky ile çocuklar kodlamaya başladı
Bir WhatsApp grubunda denk geldim Codey Rocky’e. Normalde aklımın ucundan bile geçmiyordu böyle bir (daha doğrusu iki) robot almak. Çocuklar için Raspbery Pi 400 almayı düşünüyordum bir süredir ama daha ufaklar diye bekletiyordum. Bu robot grubta satılık diye yazılınca merak ettim.
Codey Rocky 2015 yılında bir yıl kadar uğraştığım ve şurada çok az bahsettiğim Robi robotuna benziyordu. Tabi çok daha güzel tasarlanmıştı ve bizimkinin aksine telefonla değil gerçekten olması gerektiği gibi elektronik bir aksamla idare ediliyordu. Bizim hedefimiz ama tam olarak bu Codey Rocky’nin yaptığı şeydi. Robot üzerinden çocuklara programcılığın temellerini atmak.
Bizim Robi zar zor hakemin onayından geçmişti ama çok ilkel olduğu ve kendinden 10 kat daha pahalı bir telefona ihtiyaç duyduğu için sürdürülebilir değildi. O süreçte geçirdiğim zorlu elektronik deneyim de yazılımın ne büyük bir nimet olduğunu anlamamı sağladı.
Bu Codey Rocky’ler ise çok güzel ve iyi düşünülerek profesyonelce tasarlanmış, üretilmiş. Bir kere robot iki parça. Codey ve Rocky. Codey robotun beyni ve sensörlerinin çoğunun bulunduğu kısım. Rocky ise robotu hareket ettiren tekerlekli kısım. Bazı sensörler de Rocky’nin üzerinde yer alıyor. Cüssesine bakınca şarj kısmının da Rocky’in üzerinde olmasını bekliyor insan ama yukarıda da dediğim üzere çok iyi düşünülmüş bir robot olduğundan Codey’i tek başına kullanabilmek adına şarjı da onun içine koymuşlar. Evet Codey, Rocky’den bağımız olarak kullanılabiliyor.
Bizim Robi de aslında iki parça idi diyebiliriz. Beyin kısmının olduğu “telefon” ve tekerleklerinin olduğu gövde kısmı. Codey’de olmayıp bizim Robi’de olan tek şey ise telefonun oturduğu kızağın “tilt” edebilmesi yani belli bir seviyeye kadar öne arkaya eğilebilmesi. Codey Rocky’de bu özellik yok. Codey’i güzel kızağına yerleştirince orda duruyor ama tilt’ten çok daha sağlam ve kullanışlı bir özellik olduğunu düşünüyorum.
WhatsApp grubunda cihazı gördüm, fiyatı 2000 TL diyordu. Benim hiç aklımda olmadığından pek hevesli değildim başta ama ürünün özelliklerini görünce elimin altında böyle bir şey olması fikri hoşuma gitti. Bizim Robi’nin başarılmış bir haliydi çünkü gözümde. Yani ben de böyle bir şeye kalkışmıştım, becerebilseydim işte böyle tatlı bir robot olacaktı. Biraz da o yüzden heveslendim. Ama 2000 TL pahalıydı böyle bir anlık heves için. Yine de içimden 1500 olsaydı alırdım, dedim. Gruba da öyle yazdım. Bilinçaltım bunu 1500’e vermezler diyordu 🙂 Satıcı arkadaş ablasına sormuş, cihaz zaten ablasınınmış. Çocukları okulda bunla ilgili ders almış. Ders bitince de hevesleri geçmiş. Pahalı da bir cihaz (o gün piyasada bir tane sıfır vardı ve 3500 TL idi). Evde duracağına paraya çevirelim demişler. Hadi madem 1500 diyorlar öyle olsun, demiş. Böylece ihale bana kaldı 🙂
Ben de madem söz verdik alayım, nasılsa cihaz güzel, buna değer diye düşündüm. Hanıma çaktırmadan gittim cihazı gördüm aldım. Gerçekten de güzel bir cihazdı. Hanım da beğendi. Cihaz bir tane olduğu için oyuncak değil bilgisayar muamelesi yapacaktık. Dönüşümlü kullanmalarını sağlayacaktık!!! Ve hemen vermeyecektik. İki üç ay sonraki bayramda vermeyi düşündük.
Aradan biraz daha zaman geçince ben de bu cihazdan başka bulabilir miyim diye malum sarı siteye bakmaya başladım. Bir cihaz da buldum. Bu 2000 TL diyordu fiyatına. Adama aynı teklifi yaptım, yani 1500 TL dedim. Aynı cihazdan bir tane zaten aldığımı da söyledim. Adam, sağolsun 1500’ü kabul etmedi ama 1800’e olur dedi. Ben de nasılsa iki tane almazsam evde kavga çıkacak diye kabul ettim. İkinci cihaza da kavuşmuş olduk.
Cihazlara kavuştuk ama çocuklardan evvel ben heves ediyordum kullanmak için. Onlar yatınca sakladığım yerden çıkarıp bir iki deneme yaptım. Sonra bir bahane bulup bayramı beklemeden bunları verelim diye düşündüm. O günlerde dedemiz (yani kayınpederim) önemli bir tedavi görüyordu. Birinci aşaması yeni bitmiş, doktor durum nispeten iyi demişti. Biz de bu sevinci çocuklarla paylaşırken robotları da bu güzel haberin üzerine ortaya çıkardık. Zaten bir hafta kadar önce size robot alayım mı diye biraz beklenti oluşturmuş hatta şöyle bir şey olsun mu diye Codey Rocky’nin de videolarını göstermiştim. Cihazlar evde garantide olmasa bu topa girmem tabi 🙂 Çocuklar o günden beri robot robot diye evin içinde dolaşıyor bana kağıttan robotlar yaptırıyorlardı. Neyse güzel haberimizin üstüne robotları da verince akılları çıktı tabi.
Codey Rocky’ler Scratch türevi bir uygulamayla programlanabiliyor. Hem telefondan, hem tabletten hem de bilgisayardan programlamak mümkün. Ayrıca telefonlarda robotu programlamadan, araba gibi kumanda edebileceğimiz bir uygulama da mevcut. Sağa sola sürebildiğiniz gibi değişik hazır emojileri de çalıştırabiliyorsunuz. Yani kız, sinirlen, gülümse, miyavla gibi hazır komutları da işletebiliyorsunuz. Hiç programlama yapmadan da robotla eğlenmek mümkün.
Hatta şöyle bir şey oldu: çocuklar iki gün önce eve gelen kuzenimiz ve eşine robotları gösteriyorlardı. İkisi birer robotu alıp bu kumandayla salonda çok güzel eğlendiler. Robotları sumo güreşçisi gibi kullandılar. Biri öbürünü devirmeye çalıştı. Çocuklar çok eğlendi, ben de. Robotları böyle kullanmak hiç aklıma gelmemişti. Biz bugüne kadar taş-kağıt-makas oynamak, renkleri tanımak, bol bol miyavlatmak, siyah şerit üzerinde gezdirmek, hava durumunu ekranda göstermek gibi şeylerle oyalanıyorduk.
Bu robotlar ne kadar başarılıysa bunları programlamak için kullanılan Scratch türevi MBlock uygulaması da o kadar başarılıydı. Scratch yanılmıyorsam MIT üniversitesinin bir ürünüydü. Sürükle bırakla kod yazmayı sağlıyordu. Sadece CodeyRocky değil envai türlü cihaz için bu mümkündü. Keşke biz de kendi Robi projemizde bunu kullansaydık. Onun yerine ben bizzat bir mobil uygulama yazmıştım. Bizimki de kod yazmadan program yapmayı sağlıyordu ama bu Scratch / MBlock kadar başarılı değildi tabi.
Çocuklar -bu arada beş yaşındalar- programa işini gerçekten çok hızlı çözdüler. Yani olayları, kontrolleri, emojileri anladılar. Codey’in üzerinde A, B ve C isimli 3 buton var. Bunlara basınca şöyle olsun, ekranda şu yazsın, bu yazsın. Bu kısımları anladılar. Bir şeyin programlanmasının ne demek olduğunu çözdüler. Bu sene okumayı da söktükleri için bu da işlerini biraz kolaylaştırdı. Yine hemen belirteyim ki MBlock’u programlayabilmek için okuma bilmeleri çok şart değil. Nitekim ikizlerden biri diğeri kadar seri okuyamıyor henüz ona rağmen ikisi de sorunsuzca Mblock’un bloklarını sürükleyip kendi kendine program yapabildi.
Mblock arkaplanda Python’a çeviriyormuş kodları. Bunu öğrenince ayrıca sevindim. Kendim henüz Python bilmiyorum, daha fırsatım olmadı ama çocuklarımın ilk kullandığı programlama dilinin Pyhton olması güzel. PHP olsun diye ısrar etseydim bir iki yıl daha beklerdim herhalde 🙂
Piyasada çok fazla Codey Rocky yok maalesef. Aslında aynı firmanın ürettiği pek çok başka robot türü var. Firmanın menşei -kesin emin değilim ama- Çin gibi duruyor ya da Kore belki. YouTube’da 8-9 saniyelik videoları var. Dökümanları çok detaylı değil. Kurdukları eko sistem güzel. MBlock’a eklenti yükleyip yeni özellikler bulabiliyorsun ama dediğim gibi güzel bir dökümantasyon bulamadım. Buna rağmen pek çok özelliği bir arada bulundurmuş, sağlam, oynaması keyifli, kullanışlı bir ürün Codey Rocky. Bulabilirseniz almanızı tavsiye ederim.