14 Mayıs 2024

Android dünyasına da giriş yaptık, ama neden?

ile hasan

Burada bahsi geçti mi pek hatırlamıyorum. Bizim 2016’da aldığımız bir Kia Soul aracımız vardı. Bir de 2022’de güzel hayallerle borç harç ve uygun bir bedele aldığımız 2006 model, 300 bin km’de bir Mercedes Vito. Bu yaşlı Vito’yu güzel hayallerimize ortak edemedik. Kalabalık ve mutlu olarak Rize’ye gidecektik. Araya babamızın hastalığı girdi ve hem Vito hem Kia başka önemli işlerde yardımcı oldu. Sonra babamızı kaybettik. Mekanı cennet olsun. Aradan bir yıl geçince üzerimizdeki bu kasvetli havadan kurtulmak için gücümüz yettiğince etrafımızda değiştirebileceğimiz her şeyi değiştirme kararı aldık. Elimizden gelse evi ve mahalleyi dahi değiştirecektik ama ona imkan bulamadık şimdilik.

Bu değişimden Kia Soul ve Vito da nasibini aldı. İkisini de yeni sahiplerine kavuşturduk. Yeni arabamızın elektrikli olmasını istiyorduk. Bu konuda sağolsun hükümet de elini taşın altına koyduğu için faizsiz kredi imkanından da yararlanıp yerli ve milli otomobilimize başvurduk. Yaklaşık 20 gün süren süreç sonunda nihayet Togi’mize kavuştuk.

Elektrikli araçlar arasında pek çok seçenek vardı tabi ama içlerinde yerli olanını seçmemizin -faizsiz kredi imkanından sonra- en önemli sebeplerinden biri işte bu yazının başlığı ile ilgili.

Bu araç Android tabanlı bir işletim sistemi kullanıyor. Bu bilgiyi eski stajyerlerimizden, bir süre aynı ekipte çalıştığımız sevgili arkadaşım Murat Korkmazoğlu’ndan öğrenmiştim. Kendisi bir süredir Turkcell’de mobil uygulama geliştiriyor ve şu an Togg için Turkcell’in TV+ uygulamasını yapıyor. Böyle bir araç planımız olduğunu duyunca “al abi, içine uygulama atarız, deneme yaparız” deyince böyle bir imkana sahip olabileceğimizi öğrenmiş oldum ve çok sevindim. Tabi bunun için firma ile kendi firmamız arasında bazı resmi işlemler yapmak gerekecek ama hepsine varız.

Araç -daha doğrusu akıllı cihaz- için beklerken biz de boş durmadık ve hemen Android için kolları sıvadık. Önceden de Kitapi projemiz için biraz göz atmıştım ama artık kod yazmaya da başladım. Eşimle birlikte bir iki fikir geliştirdik. Şimdi bunlar üzerinde çalışıyoruz. Çok fazla detaya girmek istemiyorum. İnşallah muvaffak olursak daha detaylı bahsederiz.

Android geliştirmemizi Kotlin Jetpack Compose ile yapıyoruz. Apple’ın Swift UI Kit’i ile çok benzer bir yapısı olan bu platform sayesinde ileride Kitapi ve diğer uygulamalarımızın da Android tarafını kendimiz yapabileceğiz inşallah.