https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
Superonline ile 1000 mbps fiber İnternet’e geçmek mi deveye hendek atlatmak mı? – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

Superonline ile 1000 mbps fiber İnternet’e geçmek mi deveye hendek atlatmak mı?

Yanlış hatırlamıyorsam 2008’de Beylikdüzü’nde otururken Superonline Fiber kullanmış ve çok memnun kalmıştım. Tabi o zamanlar herhalde 10 mbps idi hız. Beylikdüzü İstanbul’un diğer pek çok semtine nazaran daha iyi bir alt yapıya sahipti ki böyle bir hizmeti alabiliyordunuz. Oradan Merter’e, Güngören’e sonra Ispartakule’ye taşındık. Ispartakule’de evimizin içerisindeki kutuya kadar fiber kablo döşendiğini öğrendiğimde sorgusuz sualsiz fiberi tercih ettim. Ev teslim edilirken içerisinde Türk Telekom’un hazır kutusu vardı biz de aboneliği onla başlatmıştık. Sonra telefonlar Turkcell iken İnternet de Superonline olsun dedik. Üstelik belli bir süre taahhüt edenlere Apple TV cihazı hediye ediyorlardı. Hatta TurkTelekom’un cayma bedeli yüksek bir tutardı, onu bile Superonline üstlenmişti. TV’mizin uydu alıcısı bozuk olduğundan TV Plus’li bir internet paketi almıştık. Bir ara cihaz olarak TV+ kullandık ama iki ayrı kumanda hoşumuza gitmediğinden (Apple Tv cihazının kumandası yetiyor) uygulama üzerinden kullanıyorduk. 7 Yıldır böyle kullanıyoruz.

2020’de Kodventure AŞ’yi homeoffice olarak kurduğumda tabi ki İnternet’i de, cep telefonlarını da kurumsala çevirdim. Zaman zaman TurkNet’in 1000 mbps kampanyasını duyup bizim binada var mı diye kontrol ediyordum. Geçen gün sitenin yönetim ofisinde ismi bilinmedik başka bir servisin 1000 mbps internet broşürlerini görünce incelemeye başladım. Yönetici abimiz beni uyardı. Hiç bulaşma, TurkNet ay sonuna kadar gelecek, ona geçersin dedi. Sevindim. Ama aradan neredeyse iki ay geçti TurkNet’i yoklamama rağmen 1000 mbps hizmetine dair bir emare yoktu.

Benim de Superonline’daki taahhüt sürem dolmak üzereydi. Aralık sonunda bitecekti. Şuan aldığım hizmet piyasaya göre çok düşük bir ücretti. 100 mbps kotasız fiber ve TV+ paketine 153 TL ödüyordum. Gayet güzel bir fiyat ama etrafımdan duyduğum kadarıyla yeni abonelikler dudak uçurtacak cinsten olacaktı.

TurkNet’in geleceği yoktu. Gelse de beni Superonline’da tutan bir başka husus daha vardı. Şirket hattı olarak 0850’li bir numara almıştım. Üstelik çok da profesyonel bir süreçti yanlış hatırlamıyorsam. Kurumsal temsilci her şeyi telefonla halletmiş, eskisi gibi Turk Telekom’a gidip abone formu vs doldurmamıştım. Numaram belli olunca Superonline modeminin arkasındaki telefon jack’ına bir telefon takmam yeterli olmuştu. Hatta sağolsun evi yapanlar (İhlas Yapı) her şeyi o kadar güzel ayarlamışlardı ki modemin olduğu kutuda odalara giden telefon ağı da vardı. Telefon kablosunu modemden o ağa takınca evin herhangi bir odasında duvardaki telefon prizine telefonu takınca sorunsuz çalışmıştı. Şimdiye kadar bu kadar ev değiştirdim, duvardaki prizlerden TV’nin bile zor çalıştığını hatırlıyorum.

Hasılı; Superonline ile devam edecektim. Sitesinden baktım, 1000 mbps download, 50 mpbs upload 500 TL diye bir kampanya gördüm. Tamam fiyat olarak 500 TL yüksek ama sonuçta fiyatlar hep yükselecek, daha da saçma bir hale gelmeden bunu alayım diye düşündüm. Bu baktığım “bireysel” bir paket idi ama akıl ve mantık bunun aynısını ya da buna yakın bir hizmeti “kurumsal” olarak da sunarlar diyordu.

Hikayenin sonunu önceden merak eden varsa: netice bu.

Önce Superonline’i arayıp 1000 mbps hizmeti bulunduğum binada var mı diye sordum. Var dediler. Bunu daha sonra 3-4 kez teyit ettim ki sakat bir durum ortaya çıkmasın. (Çok şükür vardı gerçekten. Hoş 1000 mpbs’i göremiyorsun o ayrı ama en azından 600’leri gördüm.) Upload hızını her sorduğumda 10 mbps diyorlardı. İnternette 50 mbps upload hızını gördüğümde tekrar sordum, şu an önümdeki pakette 1000/50 yazıyor dedim. Yok! Bana uygulayabilecekleri paketler arasında 1000/50 olan bir seçenek yokmuş. Yahu diyorum, ben kurumsal aboneyim. Yani burası bir şirket. Şirketin mi daha çok upload’a ihtiyacı olur, bireysel kullanıcının mı? Bu paketin tam tersi olsaydı gene saçma olurdu ama en azından bir mantığı olurdu, diyorum. Tabi sadece konuşmuş oluyorum. Bu dediklerim telefonun öbür ucundaki operatör arkadaşı zerre bağlamıyor. Bu sözümü eğer duyarlarsa buradan Superonline yetkililerine iletiyorum. Madem 50 mpbs upload verebiliyorsunuz, bunu kurumsal abonelere neden sunmuyorsunuz?

Sosyal medyada yoğun ve insanı kahreden bir Filistin katliamı varken utana sıkıla bu abonelik probleminden bahsettim ve Superonline’i mentionladım. DM üzerinden iletişime geçtiler sağolsunlar ama netice hiç değişmedi. 1000 mbps’ye geçmek istiyorsam 10 mbps upload’a mahkumdum.

Neyse ileride bu değişir, ben de üst paketi tercih ederim o zaman diyerek kabul ettim. Fiyat da o benim gördüğümden daha uygundu. Çünkü bireysel 1000/50 ayda 500 TL iken, bana sundukları kurumsal 1000/10 ilk 6 ay 410 TL, sonraki 6 ay 490 TL ( ya da 430/470) şeklinde idi. Tamam dedim, ama ben TV+ kullanıyorum, bu da olacak mı içerisinde, bunun da olduğu bir paket olsun lütfen, dedim.

Yokmuş. Benim tercih edebileceğim 1000 mpbs olan paketlerde TV+ yokmuş. Ne yapacağız? Ayda 99 TL verip ayrıca alacakmışım. Tamam dedim, onu sonra hallederim. TV+ olmayıversin. Çocuklar TRT-Çocuk’u başka şekilde izlerler. Ama yook. TV+ olmasın demekle olmuyormuş. Mevcut aboneliğimde TV+ paketi var diye önce TV+’sız hale çevirmem gerekiyormuş. Yani? Yani önce TV+ taahhütümden “caymam” gerekiyormuş. Peki cayalım. Yook, öyle cayalım demekle olmuyor. Taahhüt süresinden önce caydığım için 92 TL ceza ödemeliymişim. Yani TV+ kullanamadığım gibi kullanmaktan vazgeçtiğim için para ödemeliymişim. Köprüden geçersen 5 lira, geçmezsen 10 lira. Tam Delidumrul hikayesi.

Bir an önce bu iş bitsin diye ona da peki dedim. Tamam 92 TL cayma bedeline de razıyım. Ama rica ettim. Biri data hattı olmak üzere 3 kurumsal cep telefonu hattım var, ayrıca görüyorsunuz ki daha aboneliğim bitmeden 3 katı büyük pakete geçiyorum. TV+ için cayma bedeli ödemek zorunda kalıyorum. Bari bir kaç aylık hediye TV+ verin. Yok. Hiç taviz vermiyorlar. Peşin satıcı.

Neyse TV+ cayma bedelini de kabullendik. Geçiyor muyuz 1000 mbps’ye? Hayır hemen geçemiyoruz. Cayma işlemi için 7 gün içerisinde bir Superonline yetkilisi arayıp onay isteyecek. Ondan sonra paketim bilmem neye dönüşecek. Bana bir SMS gelecek. O SMS gelince tekrar Superonline’i arayacağım ve bu 1000/10 olan bilmem ne isimli paketi tercih edeceğim. Hasbinallah. İyi bari bu 7 gün içerisinde TV+ kullanabilecek miyim? Yoook. O 24 saat içerisinde iptal olacak. 🤬

Çok şükür 7 gün beklemediler. Sanırım ertesi gün aradılar. TV+ iptal oldu. Kutusunu iade etmelisiniz dediler. Ben kutuyla kullanmıyorum, uygulama üzerinden kullanıyorum, dedim. Yok kutusunu getirmezseniz şu kadar ceza gelir dedi. Sonradan hatırladım. Evet bir ara kutusunu almıştık .Yazının başında belirttim zaten ama bu telefon görüşmesi sırasında hatırlamıyordum. Tamam kutusunu iade ederim dedim. Sonra Superonline’i hemen aradım. Bu Superonline / Turkcell olayının bir de bu yönü var. Fiber’e ayrı birim bakar, TV+ ayrı birim bakar, bireysele ayrı birim, kurumsala ayrı birim. Ama sanki işler arapsaçına dönmüş gibi. Kurumsal aboneyim ama Fiber’dan bahsediyorsam hoop başkasına bağlıyorlar. Meramımı herhalde 6-7 kişiye anlatmak zorunda kaldım. Görüşmelerimin çoğunu da gece yaptım. Ama yalan yok, şu TV+ cayma işini görüştüğüm kadın çok sakin ve tane tane anlattı. Konuya çok hakimdi. Üstelik tatsız bir konudan bahsedeceğini, karşı tarafı sinirlendirebileceğini tahmin ettiği için ses tonunda mahcupluk vardı. Zaten operatörün önündeki seçenekleri sunmaktan başka bir çaresi yok. Bunu her iki taraf biliyor ama operatörün tavrı burda çok şeyi değiştiriyor. Yıllar yıllar evvel numaralarım Vodafone’da iken bir taahhüte geçmiştim. 1-2 hafta sonra vazgeçmek istemiştim. Operatör cayma bedeli şu bu derken sinirlendim. Ödemiyorum kardeşim, öyle saçma şey mi olur, deyip kapattım. Bir süre sonra o ödemem dediğim bedelin belki de 10 katını icra yoluyla ödemek zorunda kaldım. Çok şükür Superonline’ın bu itidalli ve alçakgönüllü operatörü beni saçma bir karar almaya zorlamadan iletişimi sürdürdü.

Bir iki telefon görüşmesinden sonra 1000 / 10 ve TV+’sız pakete geçmeyi başardım. Şimdi hemen bu hızı kullanabilecek miyim, dedim. Evet dediler. Modemi kapatıp açın sonra alt yapı ne kadar verebiliyorsa o kadar alabileceksiniz, dediler. Denedim. Yok. 98 mbps. Bu arada çalışma odamdan deniyorum. Evde bir süre öncesine kadar Wi-Fi sorunlu olduğu için (o da ayrı bir yazıda anlatılabilir) hep kabloyu tercih ediyordum. Bir an jetonum düştü. Eyvah dedim. Benim duvardaki ethernet kablolarım eski olmasın. Arkadaşlarıma sordum. En kötü Cat 5’dir, o da 1000 mbps’yi destekliyor teknik olarak dediler. Superonline’i geri aradım. Durumu anlattım. Uzaktan incelediler. Evet hızınız yavaş dediler. Bir ekip yönlendireceğiz, ertesi gün gelip bakarlar, dediler. Peki dedik. O akşam da mutlu sona ulaşamadık.

Ertesi gün gerçekten servis hemen geldi. Modeme baktı. Bu eski modem dedi. Bunla 1000 mbps alamazsınız. Ama Superonline’daki hiç kimse bana bundan bahsetmedi. Altyapı müsait dediler hep, dedim. Modemin türünü, kapasitesini uzaktan göremiyorlar mı? Ses yok. Ne yapmak lazım? Modem değişecek. Güzel. Değişelim, para ödeyecek miyim? Yok, modemi ücretsiz veriyoruz. İyi güzel. Değişelim. Ama kurulum ücretli. Haydaaa! Kaç para? 350 TL. Peki kardeşim. Ona da peki.

Burada sonradan kafama vurduğum bir nokta var. Kurulum ücreti! Modemi kendim kurabilir miydim? Bunu hiç sormadım. Çünkü adam hiç ayar yapmadı. Geldi eski modemin kablolarını söküp buna taktı. O kadar. Belki de ben takarım modemi bana ver deseydim olacak mıydı? Bilemiyorum. Adam modemi takarken bir ara eski modemdeki telefon hattı aynen devam edecek mi diye sorunca hafif bir tereddüt etti. Ama çok şükür sorun çıkmadı. Telefonum aynen eskisi gibi çalışıyordu.

Adam kurulumu yapınca hız testi yapmadan gitti. Modemin olduğu kutuda evdeki Wi-Fi problemini çözmek için geçen ay aldığım TP-Link Deco mesh sisteminin bir cihazı vardı. Modemden buna bir kablo gidiyor, bu da evdeki elektrik sistemi üzerinden diğer Deco cihazlarına ağı paylaşıyor. Modeme kendi kutusundan çıkan kabloyla bağladığım bu ana Deco cihazı üzerinden Wi-Fi ile cep telefonumu bağlayıp hız testi yaptığımda 500 küsürü gördüm, sevindim. Tamam dedim. Artık modem en azından 500’ün üzerine geçiyor. İçeri odalardaki diğer Wi-Fi mesh cihazlarının yanına gittim. Orada yaptığım testleri 100’ü geçemedi. Çalışma odamdaki duvardan gelen ethernet kablosuyla test yaptım. Gene 100’ü geçemedi. Bilgisayarı modemin yanına götürdüm. USB ethernet adaptörü ve evdeki kablolardan biriyle deneme yaptım. Gene 100’ü geçemedi. Konuyu tekrar arkadaşlarımla değerlendirdik ve ya duvardaki kablolardan ya da kullandığım USB-Ethernet adaptörlerden kaynaklı olabileceğine kanaat getirdik. Çalışma odamda bir kaç ay önce aldığım monitörün üzerindeki Ethernet adaptörünü kullanıyordum aslında. Bu monitör yeni olduğu için ethernetinin kötü olmaması gerekiyordu. Ki öyleymiş. İnternetten baktım; RJ45 yazmış sadece ama hemen yanında Super speed 10 Gpbs USB 3.2 portu takan bir firma etherneti 100 mbps kullanacak değil herhalde.

Tekrar servis açtırdım. Aynı adam yeniden geldi sağolsun. Bu kez mesh cihazını filan ortadan kaldırdım. Modemi test et. 100’ü geçtiğini göster dedim. Adam önce modemin kendi Wi-Fi’si üzerinden bağlandı. Evet şak diye 590 mbps’i gördü. Sonra duvardaki etherneti denedi. Düşük hızı görünce yanındaki Cat 6 kabloyla modemden bilgisayara bağlayıp test yaptık. Gene 500’ü geçti. Sorun duvardaki kablolardandı. Ev yapıldığında Cat 5 kablo kullanılmıştı. Sonuçta 100 mbps kötü bir hız değil, 450 dairenin kaçta kaçı 1000 mbps tercih edecek. Fiyatı uygun diye Cat 5 tercih edilmiş. Gayet anlaşılabilir bir durum. Benim kendi imkanlarımla bu kabloları değiştirmem gerekecekti. Geçici çözüm olarak gitti arabasından uzun bir cat6 kablo getirdi. 20 – 25 m bir şeydi. Bunu 150 TL’ye satın aldım. Geçici olarak koridordaki yollukların, odalardaki halıların altından geçirip çalışma odasına götürdüm. Şu an öyle kullanıyorum. Servisi veren adamın telefon numarasını alıp daha sonra tesisattaki kabloyu değiştirebilir miyiz diye yazdım. Bir arkadaşıyla beraber yapabileceğini söyledi. Tek bir kablo için 1000 TL istedi :) Kablosu dahil miydi bilmiyorum. Sonra sitemizdeki tesisatçı arkadaşıma da sordum, kablosunu alırsan bütün tesisatı hallederiz dedi. Bir aksilik olmazsa öyle yapacağım inşallah. Tabi ücreti mukabilinde.

Geçici çözüm, Cat 6 kabloyu yerden dolaştırıp modemin de olduğu tesisat kutusuna dışardan götürmek.

Ha unutmadan, TV+ işini de şöyle çözdüm. Dijital abonelik diye bir şey varmış. Zaten cihaz kullanmıyordum. Muhatabıma bunu anlatamadığım için bana sadece ayda 99 TL olan çözümü önermişlerdi. 399 TL’ye 12 aylık dijital abonelik aldım. Onu sorunu da böyle çözebildim.

İşte Superonline’da 1000 mbps kurumsal hatta geçmenin öyküsü bu. Herhalde deveye hendek atlatmak da bu kadar zor olsa gerekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40