Yedeklerinizi download ederken sunucuyu uçurmayın!
Benim başıma tam da bu geldi. Amazon AWS’deki kişisel projelerimin olduğu sunucuyu silip eski yuvası Hetzner’a geri döndürmek istiyorum. Bakın ne hatalar yaptım. Siz bunları yapmayın.
Her zaman yaptığım gibi önce web klasörlerini tar.gz ile sıkıştırdım. 1 GB bir dosya oluştu. Bunun indirmesi uzun sürer diye indirme işlemini hemen başlattım. Birinci hatamı burada yaptım. Dosyaları sunucudaki aktif bir web klasörüne koyup kendi bilgisayarımda browserdan linki çağırarak dosyaları indirmeye başladım. İnternet hızım idare eder ama bu işi kendi bilgisayarıma değil Hetzner‘daki sunucuya yapmam gerekiyordu. Hem daha hızlı inerdi hem de zaten dosyalar nihayetinde oraya gidecekti. Boşu boşuna iki kere işlem yapmam gerekecekti. Üstelik evdeki upload hızı da çok yüksek olmuyor malum. Tabi aceleden bunları düşünemedim. Neden acele ettiğimi belki başka bir yazıda anlatırım.
Dosyalar inerken hemen hızlıca SQL dumpları aldım. Bunu da komut satırından tümden yapabilirdim ama db sayısı az olduğu ve kısmen eleme yapacağım için manuel yapayım dedim. Tek tek bunları bilgisayarıma indirdim çünkü zaten kücük dosyalardı.
Hangi projeler vardı, klasörün adı neydi bir daha uğraşmayayım diye çabucak nginx/conf.d klasöründeki ayarları da tgz yapıp indirdim. Bu da tamam. Eh artık bütün yedekler hallolduğuna göre şurdan Delete Instance yapalım, dedim. Hay aksi, Amazon hemen silmiyor. Bir kilit koymuşuz meğer. Olur da eskaza sunucuyu uçurmayalım diye. Nerde o ayarlar? Arayalım, bulalım, tıklayalım. (Buralarda bile aklıma gelmiyor downloadın henüz devam ettiği).
Eveet, artık sunucunun silinme kilidini de kaldırdığımıza göre Delete Instance! Hele şükür binbir uyarıdan, ameliyathaneye girerken imzalanan “okudum, farkındayım” gibisinden son yazılı onaylamalardan sonra nihayet “Deleting…” yazdı. Şimdi rahatladığımıza göre şöyle bir gerinelim. Kaç saattir uyumamışız zaten. Saat de sabahın 6’sı mı 7’si mi ne.
Aa.. Chrome’da en altta downloadları gösteren yerde şöyle bir ibare var:
O saniye başımdan aşağı kaynar sular döküldü. Sunucuyu, henüz download işlemi bitmeden uçurmuştum 🙁 İçinde şuan bu satırları okuduğunuz bthayat başta olmak üzere evliyabirleri.com, turksultanlari.com, bir iki deneysel blog ve bir de arkadaşımın babasının işletmesi için yıllar evvel kurduğum bir site vardı.
BT Hayat dışındakilerde güncelleme olmadığından Mart ayındaki yedeklerimle onları halledebilirdim. Tek sıkıntı BT Hayat’taki Mart sonrasındaki yazıların fotoğraflarıydı. Amazon’daki sunucuyu Mart’ta açtığım ve nasılsa yıl sonunda geri döneceğim diye Hetzner’dakileri silmediğim için bir kaç aylık yazıların -db yedekleri olduğundan aslında sadece fotoğraflarının- kaybı olmuştu.
Bu sorunu o kadar önemsemedim ve asıl amazondan kaçırmak istediğim Kitapi ve bir müşteriye ait diğer önemli sunucuları bu kez dikkatli bir şekilde indirip onları halledip yattım. Kitapi ve müşterimin sitesi bir gün kapalı kaldı. Müşterimin sitesinde zaten dosyaları almıştım. O ayrı bir sunucudaydı. Onu halledip geri kurduktan sonra bu akşam sıra BT Hayat’ı adam etmeye geldi.
DB’leri güncellerken hiç sorun yaşamadım. Eski halini tekrar yedekleyip bir kenara koydum. DB’yi uçurup Amazon’dan aldığım db yedeğini yükledim. Sorunsuz bir şekilde yazılar geldi. Beklediğim üzere sadece son 7-8 yazıda fotoğraf yoktu. Şansımı Web Archive‘de denedim. Ama onda da son aylara ait yazıların fotoğrafları yoktu. Sonra aklıma -bu yazıyı yazmamın asıl sebebi olan- şu geldi: Yarım kalan download soyasını açmanın bir yolu var mı acaba? Belki onda bir şeyler bulurum.
Chrome’da yarım kalan download dosyalarını açmak.
Meğer Chrome’da yarım kalan dosyaları açmak çocuk oyuncağı imiş. Yarım kalan dosya Unconfirmed 493795.crdownload gibi bir isimle Downloads klasöründe duruyordu. Bunun adını daha doğrusu uzantısını indirme tamalandığında olması gereken uzantısı ne ise ona çevirdiğinizde dosyayı açabiliyormuşsunuz. Tabi benim vakada mevzu sıkıştırılmış bir dosya olduğu için bu işlem mümkün oluyor sanırım. Yani içinde n tane dosya olan bir dosya nihayetinde. Binary tek bir dosya olsa bu kadar şanslı olunmayacaktı.
Dosyanın adını html.tgz yapıp tıkladım ve tadaa! Klasörün içinde sadece 2 alt klasör vardı. Biri bthayat 🙂 Görseller tastamam ordaydı. BT Hayat bu kez de ucuz atlattı. Dosyaları hemen siteye yükledim ve sıcağı sıcağına bu yazıyla sizlerle paylaşmak istedim.
Siz siz olun, acele iş yapmayın. Download ettikleriniz bitmeden sunucuyu uçurmayın efendim 🙂