Eşimin vlog izleme hastalığı bana da bulaştı. Zaten Friendfeed, Twitter, Facebook ve Instagram dahil ne kadar sosyal medya platformu varsa hepsine benden önce kayıt olup kullanır. Ben en başta meeeh yapar “hayatta işim olmaz” der geçerim. Sonra bir bakmışım türk kahvesi fotoğrafı paylaşıyorum. Hay bin layk!
Vloglar da bu şekilde başladı. Gerçi hala eşim kadar izleyemiyorum, çünkü ilgi alanıma giren güzel ve yerli vlog bulmakta zorlanıyorum.
Geçtiğimiz aylarda SUV tarzı arabalara olan ilgim nedeniyle YouTube’da ne kadar test videosu varsa izlemiştim. Bunların hemen hepsi aynı klasik cümleleri kullanan, monoton bir anlatımla teknik detayları veren, garip süslü kelimelerle arabanın hatlarını anlatan insanlardı. Bazı amatörler araba almak isteyen vatandaş gibi test sürüşü sırasında arka koltukta oturan akrabasına video çektirmiş, yolda yanında oturan bayi yetkilisine bildiği şeyleri sorarak güya vlog hazırlamıştı. Ama bu kayıt bile bana diğerlerinden daha sıradışı gelmişti 🙂 Fakat hiç biri “bilinçli sürücünün adresi” mottosuyla yola çıkan, kökleri taa 2000 senesinde oluşturdukları otomobil konulu forumlara dayanan, And Mehmet Çetin’in kurduğu otopark.com gibi hem kaliteli hem de farklı değil!
Bu arkadaşlar bazen tek kişi, bazen bir kaç kişi olarak video çekiyorlar. Aracın her yanını mıncıklamadan, gıcırtı geliyor mu, geliyorsa nerden ne kadar geliyor diye bakmadan, 4×4 ise ne kadar çekiyor diye dağa bayıra çayıra sürmeden bırakmayan, test için BMW dahi olsa acımayan, gerektiğinde saatlerce çekici bekleyen gayretli, samimi ve hakikaten farklı bir iş ortaya koyan arkadaşlar. Nacizane tebrik ediyorum.
Günlerce Kadjar testi de yapsınlar diye beklediğimi biliyorum, çünkü diğer test yapanlar istediğim hususlara istediğim gibi, son kullanıcı gözünden bakmıyordu. Araba tümseklerden geçerken tak tuk sesleri çıkarıyor mu, trim sesleri denen yolda canınızı sıkan eklem yerlerinden sesler geliyor mu.. Bunlara her zaman cevap bulamıyorsunuz diğer videolarda.. Bu arkadaşlar ise bilhassa bunlara çok önem veriyorlardı. Ayrıca “Kadın Gözüyle” başlığı altında kadın sürücülerin deneyimlerini de paylaşıyorlar. Bu da diğerlerinden ayrılmalarını sağlayan önemli bir farklılık.
Otopark.com’da sadece test videosu değil, araba mekanizmaları hakkında da basit çizimlerle desteklenmiş çok güzel, anlaşılır eğitim videoları da paylaştılar. Otomatik vites, çift şanzıman, turbo gibi araba meraklılarının ağzından düşmeyen terimlerin nasıl olduğunu öğrendim bu videolar sayesinde..
Son olarak bu arkadaşlar Hyundai’nin Tuscon, Accent ve i30 araçlarıyla Karadeniz turuna çıktılar. İki haftada bir yayınladıkları 15-20 dakikalık bu yol videolarını Lost dizisi videosu bekler gibi bekliyorum 🙂 Yoldaki muhabbetleri ayrı bir hava katıyor videolara.
İnşallah bu çizgilerini bozmadan, kaliteli, yerli içerik üretmeye devam ederler.
…
Diğer takip ettiğim vlog’a daha bir kaç gün önce rastladım. Aslında konusu itibariyle bu vlogu sürekli takip etmiyorum. Fakat çok beğendim: Tonguç Akademi.
Tonguç Akademi, a3 kağıtlara ispirtolu kalemlere önceden hazırlanmış sade çizimler ve yazılar eşliğinde ilköğretim seviyesindeki dersleri anlatan bir site. Anlatıcı hocanın sadece elleri görünüyor ve hiç görünmeyen sadece sesi duyulan Tonguç isimli, hafif yaramaz bir öğrencisi var. Öğretmen dersleri Tonguç’a anlatarak işliyor. Bir kaç videolarını izledim, hocanın anlatış tarzı, çizimlerdeki basit eksikleri ders esnasında tamamlayıp öğrenciye sunması tek kelimeyle mükemmel. Bu insanlar bir yerden ödül filan almışlar mıdır bilmiyorum ama Milli Eğitim Bakanlığı bunları alınlarından öpüp oscar verse yeridir.
Neden böyle diyorum? Çünkü bir de EBA (Eğitim Bilişim Ağı) isimli sanırım devlet tarafından idame ettirilen bir sitenin hazırladığı videoları izleme talihsizliğini yaşadım da ondan.
İki küçük örnekle meramımı anlatayım; sonra görmek istiyorsanız aşağıdaki linklerden kendiniz izleyip bakarsınız.
Tonguç Akademi, mesela kimya mı anlatacak. A3 kağıtlara basit çizimlerle periyodik tabloyu koyuyor, hangi kısmı anlatacaksa o kısmı karalayıp öğrencinin oraya odaklanmasını sağlıyor. Kullanacağı bir kaç önemli cümleyi bazı yerlerini boş bırakıp tam anlattığı sırada eliyle doldurarak geçiyor. Hatta eğer konuda çizimle anlatabileceği bir unsur yoksa alakalı alakasız küçük karikatürler serpiştiriyor kağıda. Maksat kuru yazı değil, öğrencinin dikkatini kağıda verebilecek, hafızasında resim olarak da saklayabilmesini sağlayacak bir ipucu bırakmak.. 3 gün önce izledim, hala aklımda bütün ders. Ayrıca Tonguç’cular videoları çekerken öğretmeni mümkün olduğu kadar göstermemek için kamerayı tepeden bakacak şekilde konumlandırmışlar. Sadece eller görüntüleniyor.
Öte yandan EBA’nın “Düz Yazı Türleri – Tiyatro” başlıklı bir videosuna denk geldim. Öğretmen kocaman bir tv’nin önüne geçmiş, en az bu yazıdaki kadar kalabalık cümleler sırayla ekrana altalta karınca duası gibi geliyor. Öğretmen de bunları bildiğin ekrana bakarak okuyor, sadece bazılarında yüklemi söyleyeceği sırada kameraya dönüp “… denir, yapılır, edilir, kullanılır arkadaşlar” diyor.. Şimdi tekrar dönüp baktığımda sadece arkaplan olarak boş bir tiyatro sahnesi konmuş. O da ilk bir kaç saniyede.. Sonrasında perde, dekor, jest, mimik, kostüm, kulis gibi tiyatro terimlerini bir tanecik fotoğraf bile kullanmadan dümdüz okuyup gidiyor. Böylece resmen sınıftaki sıkıcı havayı birebir ekran başına taşımış oluyor. Tonguç ve EBA videoları arasında dağlar kadar fark var malesef. Gönül isterdi ki bu EBA videoları işini sadece işin “uzmanlarına” değil, çağın “uzmanlarına” da danışıp yapsalar. Çok şükür eskisi gibi değiliz. Milli Eğitim güzel şeyler yapmak istiyor. Çok şükür kaynak var, heves var, imkan var. Sadece doğru yapmak kalmış. İnşallah eleştirilerimiz bunların iyileşmesine faydalı olur. Yoksa EBA’yı kötülemek için değil bu satırlar.
NOT: Yazıyı yayınladıktan kısa bir süre sonra EBA’ya içerik sağlayan diğer okullardan İhlas Koleji bize ulaşıp kendi hazırladıkları videoları ilettiler. Gerçekten özenle hazırlanmışlardı. Demek ki yapmak isteyen biraz gayretle yapabiliyor. Kolay olsun diye basite kaçmamak gerekiyor. İhlas Koleji’ni de bu çalışmalarından dolayı tebrik ederiz. Örnek videoya buradan ulaşabilirsiniz.
…
Kaliteli ve özgün içerik sunan bir diğer vlog Internet’in tanınmış simalarından Barış Özcan’a ait ve “Sanat, tasarım, teknoloji hikayeleri” adını taşıyor. Barış Özcan, sade, sakin ve düzgün bir Türkçe kullanarak çektiği videolara anlatmak istediği konuya dair güzel montajlar yapıp kaliteyi bir tık daha yukarı taşıyor.
Aslında uzun zamandır aradığım içeriğe tam da bu vlogla kavuştum diyebilirim. Konusunun uzmanı, başarılı bir profesyonelin elinden çıkan bu videolar belki kalitesi nedeniyle samimi bir havadan biraz uzaklaşıyor ama yine de işin düzgünlüğü videoları izlettiriyor.
En son izlediğim “Pijamayla Çalışmak – Başka Bir Şey” başlıklı videosu sayesinde takip edeceğim bir başka vlog daha kazanmış oldum. Fakat henüz izlemeye başlamadığım için burda değinmeyeceğim.
…
Yukarıda bahsettiğim vlog’ları YouTube üzerinden veya doğrudan kendi sitelerinden takip edebilirsiniz.
Otopark.com | Otopark.com YouTube Kanalı