https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
Ottomania – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

Ottomania

IMG_3077
Bir kaç gün önce TRT1’de “En Uzun Yüzyıl” isimli dizinin bir bölümüne denk geldim. Bu tabiri Prof. İlber Ortaylı’nın bir kitabının adından hatırlıyordum. Dizide eniştesi Sultan Abdülaziz Han’ın ve katledilişine ve hasta kızkardeşinin hakaretler görmesine dayanamayan Çerkez Hasan’ın Avni Paşa’nın hakkından gelmesi ve sonra da idam edilmesi işleniyordu.

Böyle tarihi karakterlerin -bilhassa haksızlıklara maruz kalmasının- konu edildiği televizyon yapımlarını izledikten sonra hemen bir wikipedia araştırması başlar bizim evde. O kimdi, öbürü kimdi, hakikaten öyle mi olmuştu.. Bu sorguları yaparken Sultan  Abdülaziz’i, sonrasında Sultan Abdülhamit’i, Avni Paşa denen deyyusu, Mithat Paşa denen zevatı inceleyip durdum. Hatta hızımı alamadım V. Murat’ı tekrar tahta getirmek isteyen Ali Suavi’yi ve onun hakkından gelen 7-8 Hasan Paşa’yı da okudum. Sabahı ettim.

Bu araştırmalarımın sırasında iOS AppStore’da Osmanlı ve İstanbul ile alakalı ne tür uygulamalar var diye de kısaca bir göz atayım istedim. Bir kaç oyun gözüme çarptı. Bunlardan ikisi AGMLAB’ın Ottomania‘sı ve İstanbul Büyük Şehir Belediye’sinin yaptırdığı Fetih İstanbul oyunudu idi. Hemen söyleyeyim, malesef Fetih İstanbul oyunu olmamış. İBB’ye yakışmamış daha doğrusu. Hele Ottomania’daki tasarım kalitesi ve detayı görünce Fetih İstanbul’un daha çok yol kat etmesi lazım diye düşünüyorum.

IMG_3080

Gelelim Ottomania’ya. Oyun, 2 boyutlu “Tower Defence” (Kule Savunması) diye tabir edilen meşhur “Plants vs Zombies” tarzında hazırlanmış. Oyunun grafikleri çok güzel ve detaylı çizilmiş. Karakterlerin el kol dışında göz bebeklerinin minik animasyonları dahi düşünülmüş. İngilizce ve Türkçe oynanabiliyor. Bilinen oyun modellerinden biri kullanıldığı için nasıl oynanacak diye mantık yürütmek zor değil. Seviyeleri aştıkça oyuna yeni karakterler ekleniyor ve arada bonus bölümler de var.

Battal Gazi, Hazerfan Ahmet Çelebi gibi değişik güçteki karakterler oyuna ayrı bir güzellik katmış. 7. seviyeye kadar elimden bırakmadan oynadım ama 7. seviyeyi 2 gündür geçemedim. Yorumları okudum, benim gibi takılanlar olduğunu gördüm. Oyunun ipucu kısmını malesef tam çözemedim. Düşmanları dürbünle gösteriyor ama o gösterdiklerine karşı ben nasıl bir oyun kurmam gerektiğini anlayamadım. Tabi bunda benim oyun meraklısı biri olmamam etkili bir faktör, Plants vs Zombies’de tecrübe yapmış arkadaşlar seviyeleri daha rahat geçerler diye düşünüyorum.

IMG_3076

Kısacası Ottomania bence Türk geliştiricilerin elinden çıkmış harika bir oyun. iSlash, Bellyfish ve TripTrap gibi çok başarılı oyunlar çıkaran Duelo Games’den sonra AGMLAB’dan da başka harika uygulamalar bekliyoruz.

Son olarak, oyunun iPad’de de oynanabildiğini hatırlatayım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40