BT Hayat deyince..

Eski BT’ciler belki hatırlar, üzerinden 10 sene geçti çünkü.. BT Hayat adında online bir dergi çıkarmıştık.

Üniversitede etrafımda hayran olduğum bir iki tane arkadaşım vardı, fikirleri beyinlerinden dolup taşıyordu.. Henüz 18-20 yıllık olan hayatlarına tonlarca kitabı, fikri, projeyi sığdırmışlardı. Bu arkadaşlarımla konuştuğum şeylerin, onlardan duyduklarımın sadece benim ve bir kaç sanşlı arkadaşım tarafından duyulması, kitlelere ulaşmaması düşüncesi beni endişelendirdi.. Bu arkadaşlarımı herkes duymalı, herkes okumalı diye düşündüm..

Ve bir sitesi yapmaya karar verdim. Arkadaşlarımın hepsi BT’ci olduğundan “BT’cilerin Hayatı” sloganıyla www.BTHAYAT.net olarak yayına geçtik.  Sosyal projeler için .com’dan ziyade .net’i daha sıcak bulmuşumdur… Arkadaşlarımın bu harika fikirlerini ulaşabildiğimiz herkese ulaştırabilecek ve BT’cilerin sadece bilgisayar başında oturan kayıp insanlar olmadığını, onların harika düşünceleri olduğunu tüm okuyuculara gösterebilecektik…

Tabi ki sevgili Dr. Hakkı Öcal abimiz dergimizin başyazarı olacaktı. Oldu da 🙂 Bizi güzel yazılarından mahrum bırakmadı. Kaç kelimelik yazı yazması gerektiğini sorduğunda şaşırmıştım 🙂 Demek ki yayıncılık jargonunda böyle şeyler de vardı. Ben sadece içlerinden geldikleri gibi yazıyorlar sanıyordum, ama tabi ki yetiştirmeleri gereken bir sütun vardı. “Falan arkadaşın yazısı kadar olsun madem” deyince “o kadar yazıyı bilgisayarım kendi kendine bile yazar” diye latife etmişti :))))

O günler, Hakkı Abi’yi msn’de online görebildiğimiz günlerdi.. Olsun, şimdi FriendFeed’de online bulabiliyoruz.

İlk yazarlarımız; Dr. Hakkı Öcal, arkadaşlarım; Tayyar Güzel, İhsan Engin Bal, Ömer Fettahoğlu, Zeynep Saylık, Sevgi Ertan, Koray Duman ve şimdi evliliğimizin dördüncü yılına girmek üzere olduğum sevgili eşim Şahika (Tabak) Civelek idi.. Ben de bir iki karikatür çizerek katkıda bulunuyordum.

Dergimiz daha bir kaç aylıkken nereden aklımıza geldiğini şimdi hatırlamadığım bir çocuk resim yarışması düzenledik. O zamanlar PCLife dergisinin eki olan KidsLife dergisi yöneticilerinden Leyla Sayılır’la ve eşi Ömer Sayılır’la tanışmıştık. Çocuklara verilecek hediye oyuncak ve kitapların sponsoru oldular. Hakkı Abi de, kendisi Amerika’da olduğundan Giresun’dan Mustafa Duran aracılığı ile para ödülü sponsoru oldular.. Şahika hanım ilk başta yazarımız değildi, bu yarışmanın jürisi olarak girdi dergimize, sonra da yazarları arasına katıldı.. Hakkı Abi’nin teklifi ile yarışmaya katılan 10 çocuğun 10’unu da birinci ilan ettik ve hepsine hediyelerini gönderdik. Zaten Rize ve Trabzon’dan katılım vardı, Rize’dekilerin bazılarının hediyelerini bizzat okuluna gidip verdik. Çok keyifli bir organizasyondu.. Bütün emeği geçenlere bir kere daha teşekkür ediyorum.

Dergimizin logosu bir kelebek idi..  Ondan mıdır bilmem, kelebeğin ömrü nasıl kısacıksa dergimizin de ömrü hep kısa oldu. Hep diyorum çünkü ölüp ölüp diriliyordu zavallı. Bir sene yayınlandıkdan sonra arkadaşları tekrar toparlıyor, Hakkı Abi’den terar bir giriş yazısı koparıyor, tasarımı değiştirip tekrar yayına geçiyorduk. Bu bir kaç kere tekerrür etti.

Hakkı Abi eskiden eylül-ekim aylarında İstanbul’da düzenlenen Bilişim Fuar’ına genellikle gelirdi. İstanbul’da olduğu zamanlarda Gelişim Platformu’nda olsun, başka yerlerde olsun konferanslara katılırdı. Bunlardan birinde “kodunuzu açın, herkes siteyi nasıl yaptığınızı görsün, bilgiyi onlara verin ve siz daha iyisini yapmak için gayret sarfedin” demişti. Çok hoşuma gittiği için ben de BT Hayat’ın son sürümünde bunu uyguladım. Sitenin altında bir link vardı ve o linke basıldığında o sayfayı oluşturan PHP kod görüntülenebiliyordu. O zamanlar ceviz.net ve mutasyon.net’den de bunu bekliyordum ama onlar yapmadı 🙂 Hakkı Abi Mutasyon’la BT Hayat’ı hep birleştirmek istiyordu. Mehmet Tüzel Bey’le çok kere buluşup bunu konuştuk ama dergiyi bir türlü kapatmaya kıyamadım.

Hasılı, günlerden bir gün, dergimizin ziyaretçilerinden biri zaten açık olan kodu incelemiş ve sql cümleciklerinin sql injection denen “sql satırları arasına uygunsuz kodlar yazıp veritabanına zarar vermek” şeklinde özetlenebilecek yönteme elverişli bir durumda olduğunu farketmiş. Ben henüz bir iki yıllık PHP programcısıydım ve güvenlik konusunda çok fazla bilgim yoktu. Hala çok fazla bilgim yoktur.. Bu açığı gören heyecanlı genç, yanlış hatırlamıyorsam ceviz.net forumunda “Bt Hayat’ın kodunda böyle bir açık var” diye yazmış, bunu bir fırsat zanneden başka bir heyecanlı genç de durumdan faydalanıp veritabanının mühim bir kısmını silecek kodu araya “inject” etmiş. Böylece dergimiz son kez bir darbe daha almış oldu, henüz yedekleme gibi bir bir adetimiz olmadığı için giden yazıları geri koyamadık ve dergiyi kapatmaya karar verdik..

Dergiye kıyabildik ama domaine kıyamadık. Bir gün farklı bir formatla kullanırız diye güncel tutuyordum, bundan önce bir karikatür blogu olsun diye düşündüm ama o da olmadı. Ben de kişisel blogum olarak devam ettirme kararı aldım. Hayırlısı bakalım…

[nggallery id=1]

“BT Hayat deyince..” için bir yoruma

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir