Ebruli Osmanlıca Sözlük Yenilendi

Ebruli Osmanlıca SözlükBundan dört sene önce ikinci sürümünü çıkardığımız Ebruli Osmanlıca Sözlük iOS uygulamasının yeni sürümü (iPhone 5/5S/5C uyumlu) nihayet yayında. Keşke yıllar önce yapmaya karar verdiğim iPad sürümünü de bitirebilseydim ama malesef o başka bir bahara kaldı.

Ebruli Sözlük’ün yeni sürümünde tasarımı biraz sadeleştirdik. İnşallah beğenirsiniz. Bir önceki sürümündeki “her aramaya dair sadece ilk 10 kelimeyi getirme” gibi bazı teknik detaylar “bazı” kullanıcıların yanlış anlamasına neden oluyordu. AppStore’daki yorumlarda çirkin itham yazacak kadar durum vahimleşince yeni sürümde yanlış anlamaya sebebiyet verecek bu kısıtlamaları kaldırdık.

Ayrıca bu sürümde uygulamamıza küçük bir de oyun ekledik. Rastgele bir Osmanlıca kelimenin açıklaması karşınıza geliyor ve osmanlıca kelimenin ne olduğunu tahmin ediyorsunuz. İpucu isterseniz kelimenin ilk ve son harfini de gösteriyoruz :)

Yeni sürümde incelediğiniz bir kelimeyi Facebook ya da Twitter’da paylaşabiliyorsunuz. Bu sayede osmanlıca kelimelere daha çok kişinin aşina olmasını sağlarız diye düşünüyoruz.

Biraz teknik detay vermek gerekirse Ebruli Sözlük’ün bu sürümünde Objective-C’nin kendi veritabanı sistemi olan Core-Data’yı kullandık. Bu tercih minik bir handikapı da beraberinde getirdi. Şöyle ki; Apple, sözlük gibi verisi sonradan eklenmeyecek olan -bilhassa- büyük verileri Core-Data’ya nasıl aktaracağımız konusunda bir araç sunmuyor. Programcı olarak mecburen uygulamanın kurulduğu cihazdaki ilk çalıştırılması sırasında bu datayı başka bir kaynaktan (meseja json formatında) alıp bir kereye mahsus Core-Data yapısına kaydetmek gerekiyor. Bu işlem 13bin kelimelik bir sözlük için dahi olsa biraz zaman alabiliyor. Gerçi ben iPhone 4S ile test ettim. Belki daha yeni iPhone’larda çok daha az sürüyordur.

Bu işleme alternatif olarak biraz meşekkatli başka yollar buldum internette ama bu çözümün daha az “kirli” olacağını düşündüğüm için bu yolu tercih ettim. Dolayısı ile şimdiden söyleyeyin; Ebruli Sözlük’ü telefonunuza kurup ilk kez çalıştırdığınızda bir kereye mahsus olarak bir uyarı mesajıyla beraber biraz bekletecek. O kadarını mazur görürsünüz inşallah.

Bu kadar yazıyı okuduk, bize ne faydası oldu diyorsanız son paragrafı da okuyun lütfen :)

Bu yazıyı Twitter’da #ebruliosmanlicasozluk hashtagi ile paylaşan ilk 10 kişiye uygulamayı ücretsiz indirebilecekleri promosyon kodunu göndereceğim. Pamuk eller Twitter’a!

Ebruli Osmanlıca Sözlük (iTunes)

Ebruli Osmanlıca Sözlük

2 thoughts on “Ebruli Osmanlıca Sözlük Yenilendi

  1. Merhaba, iOS 14 güncellemesi ile uygulama Apple store’da bulamıyor. Uygulama kaldırıldı mı?
    Bilgi verebilir misiniz. Teşekkürler

  2. Sözlüğü AppStore’dan kaldırdık. Daha doğrusu Apple Developer lisansımı bu yıl yenilemedim. Uygulamalar da eski kaldığı için Apple kaldırdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir