https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
SEO uyumlu link – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

SEO uyumlu link

SEO yani arama motoru optimizasyonu için haber.php?id=110 gibi manasız bir link yerine haber/bugun-teknoparka-kar-yagdi gibi semantik yani kelime bakımından anlamlı linkler çok mühimdir. Google’da “teknopark” aratıldığında bu haber sayfasının çıkması için bu şekilde link vermek, alınacak SEO önlemlerinden biridir. SEO uyumlu linkler genelde içeriğin (haber, ürün, sayfa vs) orijinal başlığındaki Türkçe özel karakterler İngilizce benzerleriyle (ö yerine o gibi) değiştirilerek ve noktalama işaretleri kaldırılıp kelime aralarındaki boşluk yerine “-” (orta tire) konarak oluşturulur ve bu şekilde kaydedilir. Gerçi bunun bir kaç taklası var. Mesela haber.php?id=110#bugun-teknoparka-kar-yagdi demek de SEO için aynı etkiyi verir. Bu örnekte yine id önplandadır, haberin içeriği id ile sorgulanarak getirilir. Sonrasında gelen #bugun-teknoparka-kar-yagdi ibaresi Google için gereken uyumu sağladığı gibi sayfadaki bu isimli bir çapaya gitmeye çalıştığından eğer öyle bir çapa yoksa zaten problem çıkarmaz. Belki SEO uzmanları iki yöntem arasında bir fark biliyorlardır ama eski tarihli bir çok siteye bu şekilde etliye sütlüye karışmayan güncellemeler yaptık ve hepsi de Google için olumlu gelişmelerle neticelendi, herhangi bir sorun yaşanmadı.

Normal bir cümleden SEO uyumlu link kodu üretmek için küçük bir fonksiyon işinizi görecektir.

 function seoLink($kelime)
{
$kelime=strtolower($kelime);

$sub=array(” “,”ğ”,”ı”,”ü”,”ş”,”ö”,”ç”);
$tar=array(“-“,”g”,”i”,”u”,”s”,”o”,”c”);
$kelime=str_replace($sub,$tar,$kelime);

$kelime=preg_replace(“/[^a-z0-9\-]/i”,””,$kelime);
//a-z ve 0-9 arası hariç tüm karakterleri kaldırır

return $kelime;

}

2 thoughts on “SEO uyumlu link

  1. Merhabalar,

    Açıkçası “seo” uyumlu ibaresi bu link yapısı konusunda artık eskiden olduğu kadar fazlaca bir tepki vermiyor artık kişisel sistemimde kullandığım kadarıyla yapıdaki “h” tagları veya hiç kullanılmamış dikkat edilmemiş “” tagı gibi taglara daha önem vermeye başladığını anlıyorum. “SEO” tanımının da yavaş yavaş kalkmaya başladığı konusunda büyük şüphelerim var.

    Fatih Bey, link yapısının index hızındaki faktörünün olduğunu düşünmeyenlerdenim. Nedeni ise “.html” tagı ile sonunda “/” kullanılmış bir taglı sitelerim var. Bunu herzaman ölçeklemişimdir. Tamamen sitenin hızı, css hatasızlığı vb. konular bu tip şeylerde daha fazla ön planda oluyor.

    Ancak şöyle bir saçmalarsak; abuk bir sistemde atıyorum asp ile yapılmış ve link yapısı tamamen id=2123213.aspx tarzı sistemlerin öne geçtiği kelimeler biliyorum.

    Link yapısında bu olayın etkisi “0” denecek kadar… Herkes bir yem atıyor tutturan balık böyle tutulur diyor. Kimsenin bilerek yaptığı birşey yok :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40