https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40
C’ye başlamanın yaşı olmaz – BT Hayat
https:/www.high-endrolex.com/40

C’ye başlamanın yaşı olmaz

Bilgisayarla ilk tanışmam 1993 yılında bir programcı vesilesiyle olduğu için o günden bu yana bilgisayar karşısında son kullanıcı olmakdan çok programcı olarak vakit geçirmişimdir. Bir yerden sonra programcılık artık hobi olmaktan da çıkıp mesleğim haline geldi.

17 yılda insan envai çeşit programlama dilini öğrenir aslında ama yapı itibariyle beğendiğim bir şeyden kolay kolay vazgeçemediğim için qbasic ile başladığım yolculuğa uzunca bir süre (2000’e kadar) Visual Basic ile devam ettim. Üniversitede internet ile tanışınca HTML’di, Javascript’ti, Perl’di, PHP’ydi derken o heyecanla masaüstü uygulamalardan kopup script dillere kaymış buldum kendimi. Profesyonel iş hayatına PHP geliştirici olarak girince bir daha kopamadım PHP’den.

Üniversitede bir kaç arkadaşımla beraber kendi kendimize C’ye başladığımızı hatırlıyorum, bir süre sonra arkadaşlar vazgeçince ben de bırakmıştım. İşte o gün bıraktığım C bugün tekrar karşıma çıktı.

Yıllardır script yazmakdan sıkılmış biri olarak kendimi mobil dünyanın -bilhassa iPhone’un- serin sularına atmak istiyorum, ama Objective C stilinde yüzemeyenler bu suda boğulup gidiyorlar. Bense stili bıraktım, daha yüzmeyi bile bilmiyorum malesef.

En çok ağırıma giden de gözümün önünde iPhone SDK’sının tüm komponentleri duruyor olmasına rağmen, içlerini dolduracak kodları nereye nasıl yazacağımı bilememek.

İnternetten çat pat indirdiğim örnekler sayesinde bir kaç uygulama yazıp AppStore’a koymayı başardım ama hepsi basit öğeler içeren uygulamalardı. Örneğin bir tablonun içini dataları veritabanından gelecek şekilde dolduramıyordum. Takıldığım yerlerde sosyal medyada yardım çığlıkları atıyordum ama #yay’dan başka cevap gelmiyordu.

Aslında bu devirde herşeyin çözümü nette var. Ama bu Objective C denen nane PHP’den sonra bana çok karışık geldi. Pratik olarak mevzuyu sökemedim malesef. Yaşlılık(!)

Bugün, yine derdime derman ararken, her zamanki gibi Türkçe kaynaklardan pek bir hayır gelmemesi üzerine İngilizce çözümlere bakıyordum ki cocoadevcentral.com sitesinin bu konuda eline kimsenin su dökemediğini öğrendim. Ben de bu siteden adım adım gitmeye karar verdim. Gel gör ki ilk adımda (http://cocoadevcentral.com/d/learn_objectivec/) “Eğer C bilmiyorsanız Objective C’ye başlamadan önce buyrun burdan (http://cocoadevcentral.com/articles/000081.php) C öğrenin) diye yazıyordu. Madem bir kere karar verdik, el mecbur uyacağız.

Ne demişler, C’ye başlamanın yaşı olmaaaz. (Daha demin dedim, başlığı yazarken).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

https:/www.high-endrolex.com/40
https:/www.high-endrolex.com/40