Windows PowerShell

Windows’un cmd denen komut satırı uygulamasından oldum olası nefret etmişimdir. Diğer işletim sistemlerindeki komut satırı uygulamalarına hiç benzemediği gibi yeteneklerinin kısıtlı olması ile de zaten sevilesi bir program değildir.

Windows için bu cmd’den daha düzgün bir uygulama var mı diye Google’a sorunca PowerShell’i duydum ve çok şaşırdım. Daha önce hiç duymamıştım :) Nerden indirebilirim diye bakınırken Windows 7’de zaten kurulu olarak geldiğini öğrendim.

PowerShell penceresi cmd gibi aksi değil, istediğiniz kadar uzatip kısaltabiliyorsunuz. Renkleriyle oynayıp transparan hale getirebilir miyim diye baktım ama öyle bir özelliği olmadığını gördüm. Sonra Google yine imdadıma yetişti tabi. Powershell Glass adlı şu küçük uygulamayı PowerShell’den önce başlatırsanız (ya da başlangıçta çalışacak şekilde ayarlarsanız) PowerShell’iniz transparan oluyor. Bu uygulamanın bir benzeri de cmd için var:Glass CMD. Onun adresi de burada.

PowerShell’in yeteneklerini henüz tam olarak bilmiyorum, ama unix komut satırına benzetilmeye çalışıldığı kesin. Unix’den alıştığımız ls komutu cmd’de işe yaramazken burada işe yarıyor mesela. Bunu bile görmek güzel :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir